Udgivet den 08. februar 2018

Byggerier fremstår som forvandlet

To gode sønderjyske eksempler på, at byggestile kan forvandles, ses i Gråsten og Sønderborg, hvor arkitekten Prale fra Flensborg i 1800-tallet tegnede bl.a. kurhotellet i Gråsten og tårnet på Sct. Marie kirke i Sønderborg. Billedet på forsiden viser Gigthospitalet i Gråsten i dets oprindelige arkitektur.Synet af kurhotellet i Gråsten skulle give beskueren associationer til Tysklands middelalderlige storhedstid. Det lykkedes, og den treetagers bygning med det stejle saddeltag blev et pragtstykke i murstensgotik.

To gode sønderjyske eksempler på, at byggestile kan forvandles, ses i Gråsten og Sønderborg, hvor arkitekten Prale fra Flensborg i 1800-tallet tegnede bl.a. kurhotellet i Gråsten og tårnet på Sct. Marie kirke i Sønderborg. Billedet viser Gigthospitalet i Gråsten i dets oprindelige arkitektur.

Synet af kurhotellet i Gråsten skulle give beskueren associationer til Tysklands middelalderlige storhedstid. Det lykkedes, og den treetagers bygning med det stejle saddeltag blev et pragtstykke i murstensgotik.

Men i takt med senere ombygningerne fremstår det tidligere kurhotel i dag markant forskellig fra dengang. Samme skæbne er overgået Prales tårn på kirken i Sønderborg, tidligere kaldet Skt. Jørgens Kirke, der var tårnløs. Værket har mistet de ny gotiske elementer med det sigte, at den ”nye” byggestil skal føre tankerne hen til renæssancen.

Helge C. Jacobsen fortæller historien om arkitekten i det første nummer af Sønderjysk Månedsskrift fra Historisk Samfund for Sønderjylland, Museum Sønderjylland og Kulturfokus, som er udkommet i januar og kan købes af ikke-medlemmer ved henvendelse på mailen hssdj@hssdj.dk