Udgivet den 25. oktober 2021

Mon lyde som ”Quack”, ”quar” giver en god nats søvn?

Det var, hvad den 11-årige Jens Jacob Eschels fra Før hørte om natten, da han for første gang var på vej til Amsterdam for at søge hyre i 1768.

 

Jens Jacob beretter:

”Der var lavet fire rækker køjer på tværs af skibets bredde, så man lå fødder mod hoved, og da der var mange unge mænd, som ikke var søvante, brækkede de sig i en støvle, de havde stående ved deres hovedpude”.

 

Det var disse lyde, der kunne forstyrre selv den bedste nattesøvn. Men ikke de gamle, garvede søfolks søvn. De lå, som Jens Jacob skriver:

og røg på deres piber og udsendte tykke røgskyer, og alene det var til at blive syg af”.

 

Og hvordan klarede Jens Jacob sig så?:

”Også jeg måtte ofre til søen og betjene mig af min støvle”.

 

Om aftenen blev luger og lufthuler lukket til, så man må forestille sig:

”tobaksrøgen og dunsten fra de mange mennesker, der steg op fra lugen om morgenen,

når lugen blev åbnet. Man skulle tro, at de var blevet kvalt i løbet af natten”.

 

Tja, mon Jens Jacob blev en af de gamle, garvede gutter med tiden…..

Jens Jacob Eschels’ fine, lille beretning og hans videre skæbne er en af de mange spændende ting, som man kan læse om om i Historisk Samfund for Sønderjyllands nye 2-bind værk Sønderjysk søfarts historie.

 

Fakta og pris

Sønderjysk søfarts historie udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland og med tilskud fra BHJ-Fonden, Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat, Michael Jebsen Fonden og P.J. Schmidt Fonden. Forfatterne er eksperter i søfartshistorie fra arkiver, museer og universiteter: Flemming Rieck (oldtiden), Bjørn Poulsen (vikingetid og middelalder), Mette Guldberg (1600-1814), Mikkel Leth Jespersen (1814-1920), Karsten Hermansen (tiden efter 1920) samt Martin Rheinheimer (indledning og afrunding).

Medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland kan erhverve tobindsværket for 298 kr. For ikke-medlemmer er prisen 498 kr. Bindene sælges kun samlet. Bogværket kan købes i hjemmesidens Butik.

Foto: Jens Jacob Eschels fra Før. Kilde: Sønderjysk søfarts historie , b.1, s. 211.