Udgivet den 27. oktober 2016

Ny bog sætter lys på, hvor langt man kan gå for at gøre kirken sigende for moderne mennesker

Historisk Samfund for Sønderjylland har udgivet en bog om, hvordan der opstod uro i menighederne i Slesvig i 1796 som følge af en fornyelse i kirken, som kongen ikke turde forsøge sig med i resten af Danmark

En ny bog fra Historisk Samfund for Sønderjylland rammer midt ned i en aktuel diskussion om tradition versus fornyelse i folkekirken – ikke mindst, når det gælder gudstjenesten og dens former.

Og nok er det en ny bog. Men indholdet handler om det oprør, der opstod, da kongen i 1796 ønskede at reformere gudstjenesten i Slesvig Stift – og kun der, for man turde ikke gøre forsøget i resten af Danmark. Forfatteren Lars N. Henningsen, Aabenraa, har givet bogen titlen ”Værdikamp og folkeuro. Bønder, præster og øvrighed i 1790’ernes Slesvig”.

Ritualer, bønner og salmer blev ændret, men sognefolkene mente, der blev indført en ny tro.  Der blev uro i flere kirker. Menigheder gik i protestmarch. De højest råbende blev fængslet. Nogle sendte protestdeputationer helt til København.

- Hvor langt skal kirken forandre sine ritualer, sit sprog og sine salmer for at gøre dem sigende for moderne mennesker. Det er der betydelig uenighed om i nutidens Danmark. Og bogen behandler netop en sådan værdikamp og tilmed det lige så aktuelle forhold mellem elite og befolkning, både inden og uden for folkekirken, påpeger Hans Schultz Hansen, formand for Historisk Samfund for Sønderjylland og takkede ved præsentationen af bogen i landsdelens gamle kirkelige centrum, Løgumkloster, forfatteren for, at hans forskning ikke er endt i en skrivebordsskuffe men nu er formidlet i bogform til alle interesserede.

- Uroen blandt borgerne udtrykte ikke nogen religiøs bevægelse men skyldes ønsket om at bevare traditioner og de kendte ritualer. Uroen var en modstand mod at føre kirken over i en moralisering og endte jo med afstemninger, hvor man stemte nej. Når man nemlig ikke kan overskue, hvad det nye handler om, stemmer man jo nej, bemærker forfatteren Lars N. Henningsen.

Bogen er på 364 sider, indbundet og illustreret og kan bestilles via hjemmesiden www.hssdj.dk, pr. mail til hssdj@hssdj.dk eller telefonisk på 7462 4683. Medlemsprisen er 178 kr., pris i boghandelen 268 kr.

 

Fakta om forfatteren:
Lars N. Henningsen: født 1950, historiker, arkivar ved Landsarkivet i Aabenraa 1975, dr. phil. 1986, 1989-2012 leder af Forskningsafdelingen og Arkivet ved Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, forfatter til talrige artikler og bøger om emner i Sønderjyllands historie.