Udgivet den 04. december 2021

Sønderjyder af verden – hvor selv fruerne stak til søs

Kristeligt Dagblad fortæller i en helsides artikel lørdag den 27. november 2021 - med udgangspunkt i Historisk Samfund for Sønderjyllands nye bog ”Sønderjysk søfarts historie” - den ukendte og spændende historie om de rigtig mange sønderjyder, der var sømænd i 1800-tallet, og hvor selv deres fruer stak til søs.

 

En frue stikker til søs

En af de fruer, der stak til søs var Elisabeth Catharine Schmidt fra Vonsbæk ved Haderslev, der var gift med kaptajnen på skibet ”Union”, og som rejste til Sydamerika i 1849-1850.

I dagbogen fra rejsen med titlen Dag bog over min søe-Reise ombord paa skonnert Brik Union 1849-1850 beretter hun bl.a. om, da skibet den 19. november nåede frem til Buenos Aires, og første indtryk var:

”Jeg var næsten ked af at se paa disse sorte og grimme Mennesker”.

Men humøret højnedes øjensynligt ved et besøg i den brasilianske blomsterhave med en anden kaptajn end hendes mand(!):

”Captain Øihgel stjal et par blomster og tog dem under frakken, til vi kom udenfor, gav han mig dem. Jeg takkede ham mange gange for samme.”

Dagbogen beretter også om det sørgelige, hvor skibsdrengen Carl i december 1849 faldt over bord ud for Buenos Aires og forsvandt i bølgerne, og en kaptajn fra et andet skib kom ombord:

”(...) blev dog lidt glad derved. Han trøstede mig også og sagde, at jeg måtte slet ikke tænke derover, da det nok var Guds styrelse, ellers havde han nok bleven reddet.”

Sådan blev de søfarende fruer fundet

Det er sådan et fænomen, man kun ser i ”meget søstærke kulturer”, fortæller en af forfatterne til søfartsbogen historiker Mikkel Leth Jespersen til journalisten Lisa Kabell Søgaard i artiklen.

Det var kirkebøgerne, der var nøglen til at afdække denne spændende periode i sønderjysk søfartshistorie i 1800-tallet. I kirkebøgerne var der netop anført eksotiske fødesteder som Shanghai, Rangoon, Hongkong, Cap Horn, eller bare koordinaterne for en bestemt position på havet!

Det gjorde forfatteren nysgerrig, og han fandt ca. 80 eksempler på sønderjyske kaptajnsfruer, der var sejlet med deres mænd på langfart i 1800-tallet, og 50 i Aabenraa alene.

Kaptajnsfruerne havde egentlig ikke nogen funktion ombord. Men de har efterladt sig vigtige dagbøger over rejserne, det daglige liv ombord på sejlskibene og oplevelser i land. Det giver os for første gang i dansk søfartshistorie et indblik i hverdagen på sejlskibene.

Læs mere om fruerne, der stak til søs, og om de mange, andre spændende ting, som man kan læse om i Historisk Samfund for Sønderjyllands nye 2-bind værk Sønderjysk søfarts historie.

Fakta 

Sønderjysk søfarts historie udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland og med tilskud fra BHJ-Fonden, Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat, Michael Jebsen Fonden og P.J. Schmidt Fonden. Forfatterne er eksperter i søfartshistorie fra arkiver, museer og universiteter: Flemming Rieck (oldtiden), Bjørn Poulsen (vikingetid og middelalder), Mette Guldberg (1600-1814), Mikkel Leth Jespersen (1814-1920), Karsten Hermansen (tiden efter 1920) samt Martin Rheinheimer (indledning og afrunding).

Pris

Medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland kan erhverve tobindsværket for 298 kr.

For ikke-medlemmer er prisen 498 kr.

Bindene sælges kun samlet. Bogværket kan købes i hjemmesidens Butik.

Foto:

Elisabeth Catharine Schmidts dagbog, Sønderjysk søfarts historie.