Udgivet den 04. august 2018

Sommer-udgaven af Sønderjysk Månedsskrift

Sommer-udgaven af Sønderjysk Månedsskrift fra Historisk Samfund for Sønderjylland, Museum Sønderjylland og Kulturfokus handler om bl.a. spioner, om én af de mange guldsmede fra Sønderborg, om slesvigske gårde på Ærø og den glemte kulturarv i form af gamle stenbroer ved Haderslev og Aabenraa.

Spionhistorien er et resultat af intense studier. Det vakte nemlig megen opsigt i det sønderjyske, da en foredragsholder for seks år siden på Folkehjem i Aabenraa fremlagde den hypotese, at H.P. Hanssen i al hemmelighed havde været spion for den danske hær, og at han var identisk med Generalstabens topspion i Berlin - den mystiske Agent Z.  Museumsinspektør ph.d. Kristian Bruhn fra Mosede Fort Danmark 1914-18 har arbejdet videre med sagen og gjort nye fund i både danske og udenlandske arkiver og reder trådene ud.

Fundet er den gamle guldsmeds svendestykke har fået Henning Nicolaisen til at fortælle om guldsmeden Ulrich Johannsen fra Sønderborg og de værker, som han fremstillede i Perlegade, som i folkemunde blev kaldt Guldsmedegade. I 1839, hertugdømmernes tid, var der vandretvang, og den unge guldsmed tog ranslen på ryggen og vandrede i fire år, før han kom hjem, giftede sig, fik ni børn, blev enkemand og døde mange år senere som byens ældste borger.

Museumsleder ph.d. Kim Furdal, Ærø Museum, beretter om landbrugets byggeskik på Ærø og noterer, at kun de færreste er i dag klar over, at Ærø var en del af hertugdømmet Slesvig frem til 1867. På Ærø er den historiske bevidsthed om øens sønderjyske fortid stort set ikke eksisterende, og i Sønderjylland pendler øen ud og ind af den sønderjyske historie som Sønderjylland af den danske. Men faktisk har Ærø en rig bygningskultur på landet, der ikke blot er en fryd for øjet, men som også fortæller om handelsforbindelser og kulturens veje i et større kulturgrænseområde i hertugdømmet Slesvig. Den historie fortjener en langt større opmærksomhed, end det er tilfældet i dag, mener forfatteren.

Ved Haderslev og Aabenraa findes en række gemte og glemte stenkister, som sikrer bækkene frit løb. Den skjulte kulturarv er i fokus i en artikel af forfatter Helge C. Jacobsen, som noterer, at de gamle træbroer er væk, men at gamle stenbroer eksisterer og fortjener vedligeholdelse. Artiklen suppleres med museumsinspektør Tenna R. Kristensens fortælling af den sørgelige historie om Fiskbæk Bro, som Tønder Kommune ved en fejl slettede og erstattede med et sort pvc-rør.

Månedsskriftet byder tillige på første del af H.E. Sørensens fortælling om forfatteren Marcus Lauesen fra Løjt og hans værker. Marcus Lauesen (1907-1975) betegnes som den bedst kendte og den betydeligste sønderjyske i mellemkrigstiden.

FOTO

Ulrich Johannsens sølvbæger måler 14 cm i højden og vejer 148 g.

FORSIDE-FOTO:

Broen ved Rundemølle: Den næsten tilgroede stenkiste tæt på mølledammen ved Rundemølle. Broen bar mølletrafikken fra de to landsbyer Bodum og Nørby.