Sønderjysk månedsskrift 2023

Nr. 4. 2023

Læs om en hollandsk skonnert fra Gråsten som nationalt samlingspunkt i Israel under 2 verdenskrig, H.P. Hanssens forhold til Gud, sprogforbristninger i Aabenraa og grænselandskronik

Skibet Emmanuel fra Gråsten spiller en væsentlig rolle i historien om den første jødiske handelsflåde, som en ukrainsk jøde var aktiv for at få etableret i 1930’erne. Frederik Lynge Vognsen fortæller historien om, hvordan en hollandsk skonnert kom til Gråsten efter en tvangsauktion i Norge; og om hvordan denne skonnert sidenhen blev købt af den jødiske folkehelt Arye Grevnov. Den lille skonnert blev et af Israels første nationale samlingspunkter under 2. Verdenskrig - men i et eftermæle hedder det, at ”han nok reelt var mere charlatan end folkehelt.”

Månedsskriftet byder på tre andre væsentlige indslag – og en museumskalender over udstillinger og arrangementer i regi af Museum Sønderjylland.

Pastor emeritus Jørgen Hanssen skriver om H.P. Hanssens forhold til Gud med baggrund i, at H. P. Hanssen i mange af hans taler vedstår sig en fast tro på den Herre.

Birgit Christensen afdækker, hvordan et sprogskifte i 1600-tallet blev oplevet i Aabenraa, da skriftsproget i administration og kirke var nedertysk, og talesproget hos befolkningen var sønderjysk. I en årrække førte det til, at mange sprog blev brugt i lokalsamfundene.

Det nye nummer byder også på en grænselandskronik om 2023-forhold skrevet af Poul-Erik Thomsen, Tinglev. Han omtaler f.eks. Sønderjyllands Symfoniorkesters 60-års jubilæum i år, giver en forklaring på hvorfor det fortsat er relevant med en udstilling om 1. Verdenskrig, noterer, at I. P. Nielsen var en hovedskikkelse i Sønderjyllands historie, og at der med prinsesse Benediktes afsløring af en buste i byparken i Broager nu er sat et varigt minde. Og så mener grænsekronikkens redaktør, at Sprogforeningen har brug for at skrive en ny version af sig selv. Som en ny vejviser mod fremtiden.

Foto:

Gråsten havn og pakhus ca. 1920-1930. (Foto: Museum Sønderjylland).