Historisk Samfund for Sønderjylland står bag udgivelsen af det politiske værk, hvor 20 særskilte portrætter forsøger at være repræsentativ for de endnu flere, der har gjort en forskel for grænselandet. For langt de fleste en forskel til det bedre.
Selv om Adolph Bernhard Svensson - kaldet A. Svensson - var født i Løjt Kirkeby og havde været forbi avisen ”Dybbøl-Posten” i Sønderborg, så er Svensson-navnet først og fremmest forbundet med Haderslev. Med sine skarpe synspunkter blev han en politisk profil med kant, og som medlem af Folketinget for Det Konservative Folkeparti 1932-1945 gik A. Svensson på afgørende vis ind i kampen for at holde et nazifiseret tysk mindretal stangen ved et afgørende folketingsvalg i 1939.
En anden politisk markør var Andreas Rasmussen Thulstrup. Fra 1925 og frem til sin død i 1955 var han medlem af Haderslev Byråd for Venstre, og i 1929 var han blevet valgt til borgmester. Andreas Thulstrup var anerkendt, men også omstridt, og i 1946 stemte et flertal Thulstrup ud af borgmesterkontoret,
I Haderslevs vestligste hjørne bor Carl Holst i Rødding. Derfra har han været igennem en både stor og turbulent politisk karriere. Holst var amtsborgmester, da Sønderjyllands Amt blev nedlagt. Da han gik ind i landspolitik og blev forsvarsminister, mødte han sit politiske Waterloo.
Vojens var udgangspunkt for den fremtrædende Z-politiker Helge Dohrmann, og Venstres Hans Chr. Schmidt er også fra Vojens, og han synger nu på sidste folketingsvers.
Hvem er efterfølgerne?
|