Årets absolut stærkeste bog om Sønderjylland
Årbogen blev præsenteret i Haderslev den 23. november, og forfattere fortalte om tilblivelsen af deres artikler i årets bog.
Sønderjyske Årbøger 2016 er et rigt bogværk om sønderjyske spændinger – gratis til alle medlemmer.
Årets årbog fra Historisk Samfund for Sønderjylland gør op med alle fordomme om, at historiefortællinger er tung læsning. Sjældent har årbogen været mere levende end i år. Syv artikler spidder ikke kun dramaer i det dansk-tyske grænseland men byder tillige på et samlet overblik over de 19 bøger, der i år er udkommet om sønderjyske forhold. Desuden giver bogen et totalt indblik i, hvad der findes af historiske samlinger og aktiviteter i Sønderjylland, herunder hvad 27 sønderjyske sognes lokalhistoriske arkiver har udgivet.
Årbogen er på den måde både særdeles alsidig med gode fortællinger og nærmest et opslagsværk, hvis man vil vide noget om sønderjyske arkiver og museer.
Bogens omslag viser billedet af et tilsyneladende uskyldigt lastbiluheld, som blev til fenolulykken i Simmersted og i den grad ruskede op i Christiansborgs måde at håndtere dansk miljøpolitik. Ulykken bidrog til, at Danmark blev det første land i verden, der fik et egentligt miljøministerium, en miljøbeskyttelseslov.
En artikel handler om rigmanden fra Sønderborg, Traugott Møller. Han udgav Slesvigland i en halv snes år og forsøgte at ruske op i den sydslesvigske befolkning med det mål at få adskilt Holsten og Slesvig og gradvist få borgerne i Slesvig til at orientere sig stærkere mod Danmark. Heftig kritik var den tyske reaktion på Slesvigland.
Årbogens artikel "Die nationale Pflicht für das Mutterland" beskriver rammerne og formerne samt straffene for mindretallets økonomiske samarbejde med besættelsesmagten 1940-1945.
Der er omtale af en sønderjysk skolestrejke 1951, da forældre og skolenævn i Terkelsbøl ville beholde lærerinde med nazistisk fortid. ”Spadeslaget” i Haderslev i december 1940, hvor forbuddet mod politisk uniformering førte til sammenstød med politiet, bliver belyst, og bestræbelserne på at skabe det nye Europa bl.a. med Tysklands optagelse i NATO bliver set i et sønderjysk perspektiv. De fælles dansk-vesttyske sikkerhedspolitiske interesser i et tæt forsvarssamarbejde mellem de to lande gjorde det oplagt at løse mindretalsproblemerne nord og syd for grænsen samtidig med Vesttysklands optagelse i NATO.
Endelig bydes på en artikel om skibsreder Jacob Bendixen fra Stolliggård. Artiklen handler om Aabenraa-matadorens storhed og fald.
Et resultat af forskning
Det særlige ved Sønderjyske Årbøger er, at alle artikler er skrevet letlæselige på grundlag af ret så omfattende forskning. Oplysningen om kilder, litteraturhenvisninger og utallige noter dokumenterer dybden i research og forskning i emnerne.
- Det er vigtigt for Historisk Samfund, at læserne får viden, der ikke er almindelig kendt om sønderjysk historie. Og den forskningsmæssige kvalitet er vurderet, idet alle artikler har været underkastet ekstern fagfællebedømmelse, fortæller Hans Schultz Hansen, formand for Historisk Samfund for Sønderjylland.
Fakta:
Sønderjyske Årbøger årgang 2016 udgives af Historisk Samfund for Sønderjylland. Forfatterne til årets syv artikler er Mikkel Leth Jespersen, Aabenraa, Sidsel Maria von Qualen, Århus, Hans Schultz Hansen, Bolderslev, Jesper Thestrup Henriksen, tidl. Flensborg, Erik Nørr, Viby Sjælland, Leif Hansen Nielsen, Aabenraa, og Mogens Rostgaard Nissen, Flensborg.
Sønderjyske Årbøger bliver sendt gratis til alle knap 2.200 medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland. Man kan blive medlem af Historisk Samfund for 325 kr. via foreningens hjemmeside www.hssdj.dk eller via e-mail: hssdj@hssdj.dk eller telefon 7462 4683. Medlemmer modtager foruden årbogen Sønderjysk Månedsskrift og får rabat på de bøger, foreningen udgiver, og adgang til at deltage i dens arrangementer. Årbogen kan også købes i boghandelen for 270 kr.