Blod, sved og tjære
Indledere ved foredraget vil være Elise Schourup og Torbjørn Smit Kristensen fra Jensine og Sven-Erik Ravn, journalist og forfatter.
En spejderdagbog og logbog med fortællinger om restaureringen af Danmarks ældste sejlskib, Jensine af Haderslev, bygningen af Imme Gram og andre vikingeskibe, om Hartvig Nielsen, etableringen af Ny Hedeby og de første Ø-lejre.
Dette er fortællingen om, hvordan en kreds af spejdere med base i Haderslev for godt 50 år siden begyndte at restaurere Danmarks ældst sejlende skib, jagten Jensine. De troede, det ville tage 2-3 år, men arbejdet var så omfattende, at der gik syv år, bare før Jensine kunne sejle fra Haderslev og få frisk havvand under kølen. Nu som ét af Danmarks bedst restaurerede skibe og som et kulturhistorisk monument og øvelsesplads for mange unge, der har sejlet togt efter togt med det gamle skib siden.
Det er nu godt 50 år siden, og Skibslaget Jensine har fejret jubilæet og samlet hele historien i en bog, ”Blod, Sved og Tjære…”, som Sven-Erik Ravn, der selv var aktiv og skipper på Imme Gram og Jensine, har skrevet. Bogen starter med spejderleder Hartvig Nielsen, der fik ideen til Imme Gram, som blev bygget i hans have ved Enderupskov Skole. Hartvig var også skaberen af spejderlejren Ny-Hedeby ved Kliplev, og senere var han idemanden bag de første ølejre, så Imme Gram og Skibslaget blev en del af noget større.
Bogen og foredraget tager os med hele vejen rundt og kunne lige så godt have heddet "Fra Vikingetid til ølejre", siger Sven-Erik Ravn, der sammen med Elise Schourup og Torbjørn Smit Kristensen, der er aktive på Jensine i dag, vil fortælle om baggrunden og om livet ombord på Jensine. Det skib, man mente kunne restaureres for 50.000 kr. i 1970, men som der siden er investeret 10 mio. kroner i plus en masse bøvl og arbejde. Netop derfor titlen ”Blod, Sved og Tjære..”
Bogen på 192 sider udkommer til oktober og kan købes ved foredraget.
Entre, kaffe med kage 75 kr.
Tilmelding til HShaderslev@gmail.com senest 28.10.24