Butik

Sønderjyske Årbøger - 2024-udgaven

Pris for medlemmer: Medlemmer får den nyeste udgave tilsendt gratis. Ekstra og ældre udgaver kan købes for 50 kr.

Pris for ikke-medlemmer: Årbog 2024: 225 kr. Tidligere årgange: 100 kr. 

Bestil den nyeste årbog via butikken. Bestil ældre årbøger via email.

-------------------------------------------

Årbogen 2024 rummer seks historiefaglige artikler og en erindringshistorie, der giver indblik i, hvad det vil sige at være barn af befrielsen i 1945.

De seks artikler spænder vidt: 

Niels T . Sterum kommer med nye betragtninger omkring Løgumklosters bygningshistorie set i lyset af, at klostret har fået ny datering. 

Lars N . Henningsen fortæller om Mageskiftet i 1773 og den store byttehandel, som Christian VII og den senere Poul I af Rusland, der også var regerende hertug over Slesvig-Holsten-Gottorp, indgik. Handlen betød, at Holsten overgik til den danske konge, mens Oldenburg og Delmenhorst gik til Pouls slægtning, biskoppen i Lübeck.

Gorm Balle Feldstedt ser på 1 . verdenskrig, og hvad der her skete med de såkaldte ”hjemløse”, altså efterkommere af de danske udvandrere til Slesvig. De havde hverken dansk eller tysk statsborgerskab, og for at undgå deres indkaldelse til den tyske hær valgte Danmark i 1916 at give dem dansk statsborgerskab. 

Merete Bo Thomsen skriver om  ”barnebrude” i Sønderjylland i perioden 1923-1933, hvor en ny ægteskabslov var trådt i kraft. 

Mogens Rostgaard Nissens artikel i årbogen handler om dansksindede sydslesvigere, der endte i russisk krigsfangenskab ved slutningen af 2 . verdenskrig. Her fokuseres især på indsatsen, som blev gjort for at få dem hjem igen, samt på deres oplevelser i Sovjet. 

Den sjette artikel i årbogen er skrevet af Hans Henrik Hjermitslev. Han beskriver pædagoguddannelsen i Aabenraa siden oprettelsen af et børnehaveseminarium i 1953 og op til nutiden.

Årbogens artikelrække afsluttes med en indføring i, hvad det vil sige at være barn af befrielsen. Teolog og præst Carl Christian Jessen, der voksede op på Agerskov Præstegård, fortæller på 27 sider bl.a. om de nervepirrende dage i netop Agerskov op til krigens afslutning i maj 1945, om sine første tyske gloser ”Alles ist kaput” og om årene efter besættelsen og begyndelsen på sin lange uddannelse på katedralskolen i Haderslev. 

Årbogen indeholder derudover anmeldelser af bøger for den historisk interesserede samt årsberetninger fra Historisk Samfund for Sønderjyland og fra museer i Sønderjylland.

Vælg dit medlemsskab

Nyeste bøger