Udgivet den 05. marts 2022

Dæk og kahyt fyldt med hundredvis af kinesere, som øjeblikkeligt begyndte at smadre og kastede alt løsøre over bord

Det var ikke ufarligt at sejle på Kinakysten i 1865. Det erfarede de sønderjyske søfolk på barkentinen Chin-Chin af Flensborg på den hårde måde.

 

Chin-Chin gik - efter at være blevet jagtet af kinesiske pirater – på grund, blev bordet, plyndret og destrueret af kinesiske pirater.

Det var ikke en sjov oplevelse, kan vi erfare, som det fremgår af kaptajn Peter Christian Sørensens søforklaring til den danske vicekonsul i Amoy:

”Det lykkedes os kun at holde dem af dækket nogle få minutter, da de angreb fartøjet fra alle sider; svært bevæbnet med knive, piker og økser.

På få minutter var dækket og kahytten fyldt med hundredvis af kinesere, som øjeblikkeligt begyndte at smadre og kastede alt løsøre over bord.

Det var nu umuligt at kæmpe imod, og det ville have været nytteløst spild af vore liv”.

Heldigvis lykkedes det kaptajnen og den ti mand store besætning at slippe med livet i behold.

Dette piratoverfald var ikke det eneste på sønderjyske skibe.

Historien om kinesiske piraters angreb og erobring af sønderjyske skibe er nogle af de mange spændende ting, som man kan læse om i Historisk Samfund for Sønderjyllands nye tobinds værk Sønderjysk søfarts historie.

Fakta og pris

Sønderjysk søfarts historie udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland og med tilskud fra BHJ-Fonden, Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat, Michael Jebsen Fonden og P.J. Schmidt Fonden. Forfatterne er eksperter i søfartshistorie fra arkiver, museer og universiteter: Flemming Rieck (oldtiden), Bjørn Poulsen (vikingetid og middelalder), Mette Guldberg (1600-1814), Mikkel SkibspLeth Jespersen (1814-1920), Karsten Hermansen (tiden efter 1920) samt Martin Rheinheimer (indledning og afrunding).

Medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland kan erhverve tobindsværket for 298 kr. For ikke-medlemmer er prisen 498 kr. Bindene sælges kun samlet. Bogværket kan købes i hjemmesidens Butik.

Foto: Skibsportræt af briggen Chico af Aabenraa. Det var det første skib, der sejlede op ad Yangtze-floden til byen Hankow i det indre Kina og gjorde gode forretninger. I januar 1864 blev skibet udsat for et groft sørøveroverfald, der kostede kaptajnen og flere besætningsmedlemmer livet. Kilde: Sønderjysk søfarts historie, b.2, s. 121.