De gjorde en forskel - Schmidt, Paulsen, Jefsen og Schlüter
Foredrag med tidligere lokalredaktør på Jydske Tidende, Tønder, og forfatter til bøgerne Ingen så det komme og De gjorde en forskel, Poul-Erik Thomsen.
Deltagelse i foredraget koster incl. kaffe/the 100 kr. (+gebyr), som betales ved tilmelding via dette link.
Om foredraget:
Johannes Carl Schmidt var præst i Vodder, inden han i 1920 stiftede Slesvigsk Parti. Frem til 1939 var Schmidt-Vodder det tyske mindretals repræsentant i Folketinget. Han tabte magtkampen i et nazistisk mindretal forud for et afgørende valg i 1939, og efter 1945 var han modstander af det tyske mindretals loyalitetserklæring og opgav aldrig kampen for en nordligere grænse.
Foran Tønderhus står der en buste af Poul Schlüter. Danmarks statsminister fra 1982 til 1993 var født i Tønder, og Schlüter blev anerkendt som en dygtig statsminister, men var han også en god mand for Sønderjylland? Og svigtede han sin barndomsby?
Johan Jessen Paulsen trådte til som borgmester i Tønder i 1939 og forvaltede posten helt frem til 1970. Han var meget mere end borgmester. Johan Jessen Paulsen trak i de tråde, der blev til Sønderjyllands Amt, og han betragtes også som manden bag det, der i dag er Sydbank.
Hans Jefsen Christensen blev født i Visby Sogn og bosatte sig i Høgsbro ved Hviding. Fra 1920 og frem til 1947 repræsenterede han Venstre i Landstinget. Jefsen Christensen var i en menneskealder formand for Sønderjysk Skoleforening, og han gik ind i et samarbejde med skibsreder A.P. Møller for at redde gårde og landbrugsjord på danske hænder, men det kom også til en dramatisk konflikt mellem de to efter 1945.
Poul-Erik Thomsens bog Ingen så det komme sælges under foredraget med forfatterens autograf - måske en god julegave?