Udgivet den 25. oktober 2019

En anbefalelsesværdig, lille bog - Særdeles levende historieformidling

God anmeldelse af ”En rømningsmand i Grønland”, der beretter om 19-årige Jens Jepsen fra Bylderup, der gik over grænsen ved Kongeåen for at undgå at blive tysk soldat i Første Verdenskrig – og endte i en kryolitmine i Grønland.

 

Jens Lei Wendel-Hansen, postdoc, Syddansk Universitet, har anmeldt Gunnar Solvangs bog En rømningsmand i Grønland i Grænseforeningens magasin Grænsen nr. 5 i oktober 2019.

Anmelderen skriver:

”Bogen er, så vidt det er muligt, en meget personlig beretning, baseret på dagbogsoptegnelser og korrespondancer, hvor skismaet mellem hans liv i Ivigtut og forholdene hjemme i Sønderjylland skildres ud fra følelser, tanker og beretninger.

Der er tale om et sjældent godt kildemateriale fra et relativt almindeligt menneske, som tilmed suppleres af et fantastisk billedmateriale….

…Det er med til at skabe en særdeles levende historieformidling”.

Anmelderen finder, at historien forener to væsentlige historiske fænomener, nemlig unge sønderjyders flugt fra tysk krigstjeneste under Første Verdenskrig samt den danske koloni af minearbejdere i Ivigtut. Det er interessante historiske emner i sig selv, men her forenes de i et enkelt menneskes skæbne.

Og fortsætter:

”….der her er tale om en historie, der i al stilfærdighed er af så interessant og tilsyneladende unik en art, at det er glædeligt, at Gunnar Solvang har fundet den frem. Resultatet er blevet et levende indblik i en på en gang helt almindelig og ganske særlig sønderjydes skæbne”.

Historisk Samfund for Sønderjylland har udgivet En sønderjysk rømningsmand i Grønland af Gunnar Solvang. Bogen er på 72 sider, indbundet og  både rigt og smukt illustreret. 

Bogen kan købes i Butikken på hjemmesiden. Pris for medlemmer: 98 kr. Pris for ikke-medlemmer: 148 kr.