Udgivet den 28. oktober 2022

En veldisponeret Sønderjyllands historie - Fint anskueliggjort formidling af et komplekst stykke Danmarkshistorie

Kresten Søe giver på Historie-online.dk Historisk Samfund for Sønderjyllands nye bog Sønderjylland - en særlig historie en flot anmeldelse.

Han giver samlet bogen denne fine anmeldelse:

…. ”En veldisponeret Sønderjyllands historie, som fra denne anmelders side skal roses for både at medtage ny forskning og give en bred men alligevel fint anskueliggjort formidling af et komplekst stykke Danmarkshistorie”.

Anmelderen skriver bl.a. om bogens første del:

…..  ”Koncentreret formidling af et meget komplekst udsnit af Danmarkshistorien”. … Viser ”Et billede på, hvor kompliceret egentlig Slesvigs historie er med landsdelens utal af delinger, indbyrdes intriger og slægtsforhold mellem hertuger og konger”.

Og videre:

….. ”Ind imellem er det derfor rart, at fremstillingen brydes med en illustrativ formidling af fx den lidt mere brede demografiske udvikling, landbrugsreformer og udskiftning med fordeling af jorden, forholdet mellem rig og fattig plus lidt kirkehistorie.  – Elementer, som forfatterne alle kommer godt og illustrativt omkring”.

Anmeldelsen bemærker bl.a. om den nationale vækkelse fra år 1800 til de slesvigske krige:

….. ”Også her leverer bogen en fin anskueliggørelse, og jeg glæder mig fx over, at forfatterne lægger den nye forskning i Rasmus Glenthøj: 1864 - sønner af de slagne til grund for 1864 krigen”.

Karsten Søe roser bogens fremstilling af Sønderjylland under Preussen, genforeningen i 1920 og op til i dag:

….. ”Fra de Slesvigske krige op til i dag folder bogens fremstilling sig ud og bliver for alvor fængende læsning”. .

Om 1930’erne med deres protestbevægelser og de dansk-tyske konfrontationer både syd og nord for grænsen bemærkes:

….. ”Her kan jeg godt lide, at man kalder en spade for en spade og undgår den ofte sete færdsel om den varme grød med hensyn til den fredelige sameksistens, der netop IKKE gav sig udtryk fra tysk side”.

Læs hele anmeldelsen her.

Bogen kan købes i hjemmesidens Butik. Pris medlem: 138 kr. Ikke medlem: 198 kr.