Udgivet den 09. maj 2019

Endnu 2 gode anmeldelser af Gerningsmænd eller ofre? og De danske sønderjyders førstemand. H.P. Hanssen 1862-1914

I Grænseforeningens andet nummer af magasinet Grænsen i 2019 er der endnu 2 gode anmeldelser af de to nyeste bøger, som Historisk Samfund for Sønderjylland har udgivet: Gerningsmænd eller ofre? og De danske sønderjyders førstemand. H.P. Hanssen 1862-1914.

 

Anmeldelse af Gerningsmænd eller ofre?

Karl Christian Lammers, lektor emeritus ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet, har anmeldt Henrik Skov Kristensens nye bog Gerningsmænd eller ofre? Det tyske mindretals erindring om nazismen, verdenskrigen og retsopgøret i komparativ belysning.

Han skriver bl.a. i sin anmeldelse: "Beskrivelsen af den langsomme og modvillige fortidsbearbejdelse er overbevisende og detaljeret dokumenteret og teoretisk indlejret i den kendte forskning om erindring og erindringssteder".

Anmeldelsen slutter af med: "……, at Henrik Skov Kristensen har fremlagt en meget informativ, som regel sobert og grundigt researchet undersøgelse af et meget betændt aspekt af det tyske mindretals historie, og det er kun fortjent, at hans to bøger om dette emne nu samlet er blevet belønnet med den filosofiske doktorgrad".

Anmeldelse af De danske sønderjyders førstemand. H.P. Hanssen 1862-1914

Niels Henriksen, formand for Grænseforeningen i Sorø og tidligere direktør i Grænseforeningen, har anmeldt historiker, dr.phil. Hans Schultz Hansens nye bog De danske sønderjyders førstemand. H.P. Hanssen 1862-1914.

Han fremhæver i anmeldelsen bl.a., at Hans Schultz Hansen med omhu har redigeret det omfattende kildemateriale, der er tilgængeligt" og påpeger, at "Dette første bind af biografien om H.P. Hanssen er redigeret tematisk og kronologisk, og uden trættende gentagelser. Det gør bogen letlæst og spændende, og Hans Schultz Hansen kommer hele vejen rundt om sin hovedperson".

Niels Henriksen "venter nu spændt på fortsættelsen i bind 2: Tiden under Første Verdenskrig, forberedelserne op til Genforeningen i 1920 samt årene derefter".

Læs anmeldelserne her:

Begge anmeldelser kan læses på Grænseforeningens hjemmeside Grænseforeningen.dk. Link: