Udgivet den 21. januar 2023

Firedagesudflugt til fyrstedømmet Lippe

Årets medlemsudflugt går til det gamle tyske fyrstedømme Lippe i dagene torsdag den 8.- søndag den 11. juni. Målet er beliggende ca. 100 km sydvest for Hannover. Der er ingen ledige pladser.

 

Enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen og museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff er de faglige guider på turen.

Der er 40 pladser på turen. Deltagelse koster pr. person 3.500 kr. i dobbeltværelse og 4.200 kr. i enkeltværelse. Prisen dækker bus, hotel, entréer, morgenmad, aftensmad i tre dage og to gange frokost.

Tilmelding senest den 15. marts pr. mail hssdj@hssdj.dk mærket ”Lippe 2023”. Oplys antal deltagere og navne, adresse, mobilnummer og mailadresse. I tilfælde af overtegning foretages udvælgelse af deltagere som vanligt ved lodtrækning. Vi forventer at kunne give tilbagemelding om deltagelse (eller ej) inden udgangen af marts.


Turens indhold

Lippe overlevede som fyrstendømme inden for kejserriget og blev med tiden selve symbolet på en lilleputstat, skønt det faktisk var det største af syv fyrstendømmer med en befolkning som Sønderjylland. Og Lippe har lidt af det hele.

Vi skal besøge fyrstefamiliens pragtfulde renæssanceslot i Detmold, møde det solide borgerskab i den gamle hansestad Lemgo med en perlerække af bindingsværkshuse og vi oplever, hvordan landbefolkningen levede når vi besøger Freilichtmuseum Detmold, som er et af Tysklands fineste.

Fra en senere tid ser vi teglværksmuseet i Lage, der også repræsenterer den vigtigste forbindelse hjem. Vi plejer at finde den i samfundets top, men her har vi den i bunden. I mange år drog skarer af teglværksarbejdere hvert forår ud fra Lippe - bl.a. til Egernsund og Broagerland.

Lidt uden for tema skal vi til bjergene Teutoburger Wald, der både byder på smukke klipper og et svulstigt monument fra kejsertiden over germanernes sejr over romerne. Vi slutter i det alvorlige hjørne med Porta Westfalica, hvor der lå en underafdeling af koncentrationslejren Neuengamme. Her havnede ca. 200 danskere.

Vi bor i den gamle by Bad Salzuflen.

----

Foto: Freilichtmuseum Detmold