Foredrag "De kongerigske enklaver" med enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen
De kongerigske enklaver - Foredrag med enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen
Sønderjyllands historie er indviklet, mener mange, og noget af det mærkeligste for moderne mennesker er historien om de kongerigske enklaver – dvs. spredte områder syd for Kongeåen, som i århundreder ikke desto mindre var en del af selve Danmark og ikke af hertugdømmet.
Enklaverne lå i Vestslesvig. Syd for den nuværende grænse hørte hele øen Amrum og dele af Før og Sild til enklaverne, mens resten fandtes i det vestlige Slesvig mellem Vidåen og Kongeåen. Ballum sogn var kongerigsk, men ellers var der tale om, at bestemte landsbyer eller bare bestemte gårde og huse hørte til Kongeriget, mens naboerne var under Slesvig.
Carsten Porskrog Rasmussen vil bringe os tættere på, præcis hvilke områder, som var enklaver, hvordan de blev det, og hvordan det kunne fungere gennem århundreder. Det er et indblik i Vestslesvigs særlige og særligt komplicerede historie, og det er et bidrag til at forstå noget helt grundlæggende for de store områder, det berørte.
I 1864 blev de fleste af enklaverne afstået til Østrig og Preussen sammen med resten af Slesvig. Foredraget vil slutte med at se på, hvordan enklavefortiden har kunnet mærkes nationalt – i såvel Nord- som Sydslesvig -både i den tyske tid og efter 1920.
Deltagelse: 100,- kr incl. kaffebord
Tilmelding til Erik Sørensen på tlf. 2256 2795 (Meget gerne på SMS med afsender navn på) senest tirsdag den 4. april 2023, af hensyn til kaffen.