Tidspunkt:
19-11-2025 kl. 19:00 - 21:00
Sted:
Rigsarkivet, Haderslevvej 45 Aabenraa
Arrangør:
Aabenraa kreds

Foredrag om Sønderjyske Bondeeliter

Rigsarkivet i Aabenraa og Historisk Samfund for Sønderjylland, Aabenraa kreds inviterer til foredrag, hvor enhedsleder ved Museum Sønderjylland Carsten Porskrog Rasmussen med udgangspunkt i sit bidrag til bogen ”Sønderjyske Eliter” vil fortælle om de sønderjyske bondeeliter.

Ordet elite kommer af fransk og betyder egentlig de særligt udvalgte. I dag betegner det især det mindretal, der indtager samfundets topposter, det være sig politisk, militært, økonomisk eller kulturelt og ideologisk, også kaldet sociale eliter.  Der har været eliter gennem alle tider.

I 1600- og 1700tallets samfundsorden var "bonde" og "elite" modsætninger, idet bøndernes officielle plads var nederst i hierarkiet. Virkeligheden var dog mere kompliceret. I de store dele af det gamle Sønderjylland, dvs. Slesvig, hvor der ikke var private godsejere, fandtes der mennesker, der regnedes for bønder, men også var elite i lokalsamfundet. De trådte især frem på to måder. Nogle udgjorde en økonomisk elite, måske fordi de drev store gårde, men i høj grad også fordi de drev handel og pengeudlån. Og nogle udgjorde en embedselite, der styrede mange af sognets affærer, da der var så langt til mere professionelle embedsmænd. Det var udtalt i store dele af Sønderjylland, men allermest i marsken i Sydslesvig. Her kan man så diskutere, om det overhovedet er rimeligt stadig at kalde den lokale elite for bønder. Men i hvert fald var Sønderjylland et sted, hvor bønder ikke kun var grå og underkuede.

Deltagelse er gratis for medlemmer, men koster 50 kr. for ikke-medlemmer.

Tilmelding og evt. betaling kan ske fra 1. juni til 18. nov. via dette link: Tilmelding