Formanden fortæller historien om Spadeslaget i Rigsarkivets prisvindende undervisningstilbud "Spadeslaget"
Rigsarkivet har vundet Undervisningsmiddelprisen 2019 for undervisningstilbuddet "Spadeslaget", som skal lære alle elever kildekritik og gøre dem til kritiske forbrugere af information. Det har næppe været vigtigere end i dag, hvor der er adgang til det meste med ét klik, og hvor nettet flyder med fake news.
Formand for Historisk Samfund for Sønderjylland Schultz Hansen fortæller i filmen i undervisningstilbuddet "Spadeslaget" historien om Spadeslaget, og man kan komme helt tæt på begivenhederne i de fire kildesæt, hvor den kildekritiske sans indøves, og man kan få indblik i begivenhederne under Spadeslaget i Haderslev i 1940.
Undervisningsmaterialet Spadeslaget tager historisk afsæt i 1940, hvor 400 danske nazister marcherede ind i Haderslev bevæbnet med spader. Materialet er består af fire små film om kildekritik, en quiz, fire forskellige kildesæt med fotografisk gengivelse af originale dokumenter og opgaver. "Spadeslaget" skal lære elever fra 6.-9. klassetrin kildelæsning og kildekritik.
Se filmen, øvelsesopgaverne og andet materiale her:
Rosende ord
Der er mange rosende ord til Undervisningsmaterialet "Spadeslaget":
Formand for Rådet for Børns Læring, Charlotte Rønhof: “Gode undervisningsmaterialer kan fange, motivere og udfordre eleverne, uanset niveau. Og så er det blevet klart for os alle, at det digitale og det analoge ikke udelukker hinanden.”
Undervisningsminister Merete Riisager: ”Gode og vedkommende undervisningsmidler kan være med til at fange og fastholde elevernes interesse for at blive klogere og dygtigere,” understregede hun.