Historisk Samfunds foreløbige katalog over genforenings-aktiviteter
Selv om historien er det væsentligste for Historisk Samfund for Sønderjylland, er der også fokus på fremtiden, og derfor er vi som den store historiefortællings forening allerede nu godt i gang med at planlægge markeringen af 100-året for Sønderjyllands genforening med det øvrige Danmark.– Vi vil involvere os i en række aktiviteter, som i første række tager sigte mod at formidle Genforeningens historie ud fra den forskning, der er foretaget, siger formanden, forskningschef Hans Schultz Hansen, Rigsarkivet i Aabenraa.
Formanden for Historisk Samfund for Sønderjylland, forskningschef Hans Schultz Hansen, Rigsarkivet i Aabenraa, og to andre medlemmer af styrelsen for Historisk Samfund for Sønderjylland, overinspektør Carsten Porskrog Rasmussen, Museet på Sønderborg Slot, og lederen af Studieafdelingen ved Dansk Centralbibliotek i Flensborg, Mogens Rostgaard Nissen, har udarbejdet et omfattende ”genforeningskatalog”, som styrelsen har godkendt. I oktober 2016 omfatter kataloget væsentligst nedenstående:
Viderefører en succes
Èn af landsdelens mest populære historiske hjemmesider, Den Store Krig, er tænkt videreført med tre års dagsbegivenheder om optakt til Genforeningen i 2020, og det sker i tæt samarbejde med Museum Sønderjylland - Sønderborg Slot.
Dag-for-dag historier vil byde på billeder, film, lyd, arrangementskalender, bognyt osv. samt spørgsmål/svar.
Markerer 100 året for folkemødet
Det første egentlige arrangement er der også allerede sat tid og sted på: Lørdag eftermiddag den 17. november 2018 på Folkehjem i Aabenraa. Her markeres 100-årsdagen for det store folkemøde, der førte til afstemningen i 1920. Mødet arrangeres i samarbejde med Sprogforeningen, H.P. Hanssens Mindefond og eventuelt også Sønderjysk Skoleforening.
I både foråret og efteråret 2019 holdes en foredragsrække forskellige steder i landsdelen.
Engagerer de unge
I ugen op til mandag den 10. februar 2020 er der planer om gade-aktiviteter i de sønderjyske købstæder med deltagelse af danske og tyske gymnasier, begyndende med opbygning af ”afstemningsmiljø” med plankeværk, plakater, løbesedler og flag og kulminerende om eftermiddagen torsdag den 10. februar med ”sangerkrig” og lignende optrin. Tilsvarende foregår i Flensborg op til lørdag den 14. marts, som er 100-året for afstemningen i Mellemslesvig, og derfor er afstemningsfesten i Flensborg den 14. marts.
På afstemningsdagen mandag den 10. februar holdes nord for grænsen afstemningsfester i Haderslev/Christiansfeld, Aabenraa, Sønderborg/Broager og Tønder i samarbejde med de sædvanlige lokale arrangører af afstemningsfesterne.
Men hermed er det slet ikke slut.
Markerer kongens ridt
Tirsdag den 5. maj om eftermiddagen markeres dagen for den danske overtagelse af militær og administration i 1. afstemningszone (Sønderjylland), og Historisk Samfund for Sønderjylland vil også involvere sig i markeringen fredag den 10. juli af kong Christian den Tiendes ridt over Kongeågrænsen ved Frederikshøj og en stor afstemningsfest lørdag den 11. juli i Dybbøl Skanser.
– I juli 2020 vil vi desuden udgive en antologi om Genforeningens historie samt en e-bog med billeder, film, lyd og korte tekster om Genforeningen, oplyser Hans Schultz Hansen.