Ka do snak æ synnejysk sproch?
På Sønderjylland-Slesvig standen i København i denne weekend sætter Historie Haderslev og Den Slesvigske Samling publikum på prøve i grænselandets dialekter – med fokus på det sønderjyske.
Der bliver snakket meget og grinet en del, når børn og voksne dyster om, hvad ordene hoppe, fisseman, unnebaws, møts, bom og piich betyder, og de kan læse ordene på sønderjysk, plattysk og frisisk, som er de fremherskende dialekter i grænselandet.
Rigtig mange giver sig tid til at studere hverdagsudtrykkene pik å æ vinne, jæn å æ dækkel, æ tøs, sinne mæ æ vinne, hold æ snut, sinne gas, føjle æ gålv, skranne æ grin, de æ glant og er man dose?
Genoplever sproget
- Sprog og dialekter er meget i fokus i disse år, og vi oplever tit, at gæsterne på Historiske Dage har én eller anden relation til Sønderjylland, et familiemedlem, en veninde eller en oplevelse. Når de tænker efter, kan også hovedstadens folk faktisk godt gætte sig frem til, hvad ordene betyder, fortæller Sara Hai Abildtrup fra Historie Haderslev.
Når du kigger på billedet, kan du se nogle sønderjyske hverdagsudtryk og et stort billede af noget, der ligner en mur med plakater, der blev brugt i Flensborg i 1920.
- Vi præsenterer sprog-udstillingen tilsvarende på en mur, dog bygget i træ. Den bliver genbrugt næste år på Historiske Dage i København – men med større fokus på netop valgplakaterne, der blev brugt som optakt til afstemningen om Genforeningen den 10. februar 1920, oplyser Sara Hai Abildtrup.
Bismarch klumper
Alle bliver selvfølgelig tilbudt et Bismarck bolsje, eller mere præcist en Bismarch klump. Dens historie har også med dialekten at gøre.
Bolsjen blev i 1870-erne produceret af Galle & Jessen. Jessen var fra Flensborg. Og da bolsjen blev solgt i København, blev der (på sønderjysk) snakket om, at den havde en bismag. Det lød i danske ører som Bismarch, som bestemt var upopulær på den tid. Men det er bolsjen i København. - Det har været min favorit, siden jeg var barn, fortæller Christina Elleboe Sødergran fra København, som på billedet får overrakt en Bismarch-klump af Marco L. Petersen fra Den slesvigske Samling.