Udgivet den 20. december 2021

Kært barn har mange navne

Også en kæk og dygtig sømand måtte skifte navn for at tjene karrieren – således også vores gamle kending Jens Jacob Eschels fra Før.

 

Jens Jacob, som havde en strålende karriere på søen, måtte, som det var kutyme blandt søfolk, der tog hyre på hollandske skibe, tage et hollandsk navn, der var en omskrivning af deres eget navn.

Jens Jakob Eschels fra Før kom til hedde Jan Jacobs.

Han beretter i sin dagbog, som han udgav som gammel mand:

”Da jeg begyndte i den hollandske søfart, måtte jeg lige som alle føringer på den tid, have et hollandiseret navn, for vores føringernavne klang ikke godt i hollændernes ører, og de spottede os for dem”.

Jens Jacob bar sit hollandske navn fra 1769 til 1782. Da sejlede han ikke længere på hollandske skibe og valgte at tage sit eget navn tilbage.

Det betød til gengæld, at søfolk, der havde lært ham at kende under det hollandske navn, kunne have svært ved finde ham med det nye navn – eller rettere sagt hans oprindelige navn.

Læs mere om Jens Jacobs problemer med at sove på sin første hyre som ung dreng her og hans videre karriere her.

Som gammel mand nedskrev han sine erindringer, som i dag udgør en af de mest detaljerede skildringer af sømandslivet i slutningen af 1700-tallet og de første årtier i 1800-tallet. Jens Jacob Eschels levede fra 1757 til 1842.

Historien om sømanden Jens Jacob Eschels’ og andre sømænds og deres koners liv er nogle af de mange spændende ting, som man kan læse om i Historisk Samfund for Sønderjyllands nye 2-bind værk Sønderjysk søfarts historie.

 

Fakta og pris

Sønderjysk søfarts historie udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland og med tilskud fra BHJ-Fonden, Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat, Michael Jebsen Fonden og P.J. Schmidt Fonden. Forfatterne er eksperter i søfartshistorie fra arkiver, museer og universiteter: Flemming Rieck (oldtiden), Bjørn Poulsen (vikingetid og middelalder), Mette Guldberg (1600-1814), Mikkel Leth Jespersen (1814-1920), Karsten Hermansen (tiden efter 1920) samt Martin Rheinheimer (indledning og afrunding).

Medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland kan erhverve tobindsværket for 298 kr. For ikke-medlemmer er prisen 498 kr. Bindene sælges kun samlet. Bogværket kan købes i hjemmesidens Butik.

Foto: Sømandskiste. Sømanden - og vel også Jens Jacob - medbragte sine ejendele i en sømandskiste, der havde mange funktioner: Transportkasse, værdiboks, klædeskab, siddemøbel og bord. Kilde: Sønderjysk søfarts historie, b.1, s. 216.