Udgivet den 04. februar 2020

Lose er stolt over den måde, grænselandet inspirerer andre steder i verden

Regionrådsformand Stephanie Lose (V), som også er medlem af Præsidiet for Markeringen af 100-året for Genforeningen, bliver hovedtaler ved den store afstemningsfest med ikke færre end 400 tilmeldte på Folkehjem i Aabenraa på mandag den 10. februar.

 

Hun er stolt over den måde, grænselandet inspirerer andre steder i verden og siger om sin medvirken ved festen på mandag:

-  Det er en ære at skulle tale til afstemningsfesten på Folkehjem. Det var ved afstemningen for 100 år siden, at trædestenen til vores fredelige sameksistens blev lagt. Siden er det bl.a. i den demokratiske samtale og ved at lade folk tale deres eget sprog, at der er blevet skabt respekt om og accept af både det danske og tyske mindretal. I dag har vi et tæt grænseoverskridende samarbejde med Tyskland, og jeg er stolt over, at den fredelige sameksistens i det dansk-tyske grænseland kan tjene til positiv inspiration andre steder i verden. 

Billetterne til afstemningsfesten i Aabenraa er revet væk. De seks foreninger bag afstemningsfesten glæder sig over opbakningen men beklager også, at rigtig mange ikke har kunnet få billet til aftenen, hvor Hans Schultz Hansen fra Historisk Samfund for Sønderjylland fortæller om begivenhederne for 100 år siden. Opera på Grænsen underholder med sange fra operaen Grænsemageren om H.P. Hanssen.

Arrangørerne er Historisk Samfund for Sønderjylland, Sprogforeningen, Sønderjydsk Skoleforening, Foreningen Norden Aabenraa Afdeling, Grænseforeningen Aabenraa og Frederiksklubben. Aftenen byder selvsagt for arrangementet også på fællessange undervejs og kaffebord.

 

Billedetekst: H.P. Hanssen stemmer sammen med sin hustru Helene på skolen bag det gamle rådhus i Aabenraa. Fotograf: Holger Damgaard. Billedkilde: Rigsarkivet Aabenraa. Ophavsret udløbet.