Udgivet den 14. oktober 2021

Lyseblå helte blev til ofre

For første gang er der skrevet en bog om grænsegendarmerne, der ikke har haft en fortjent plads i erindringskulturen.

 

Bogen INGEN så det komme er skrevet af Poul-Erik Thomsen og fortæller om Grænsegendarmeriet fra Kongeåen, der blev modtaget som nogle af genforeningens helte i Sønderjylland. Blot 25 år senere var helte blevet til ofre.

Gendarmernes indespærring i Frøslevlejren og ophold i tyske koncentrationslejre blev ouverturen til slutspillet for Grænsegendarmeriet.

Denne fortælling har stået noget i skyggen af den opmærksomhed, der var om medlemmer af modstandsbevægelsen og politifolk, der var også var i KZ-lejre.

Bogen belyser, hvordan dette kunne ske.

Op mod 300 gendarmer blev interneret den 19. og 20. september 1944 og placeret i Frøslevlejren. Mens flere ret hurtigt var frigivet, blev 141 gendarmer sendt med tog i kreaturvogne med Neuengamme som bestemmelsessted. den 5. oktober 1944. For mange blev det også en endestation.

Mange gjorde en indsats for at redde gendarmerne, især deres koner, kærester og forældre, som sendte dem breve og pakker.

38 grænsegendarmer døde i det nazistiske kz-helvede. Endnu flere vendte invaliderede tilbage, og Grænsegendarmeriet genvandt aldrig tidligere tiders styrke.

Grænsegendarmerne har lagt navn til en kendt og populær vandresti langs med grænsen til Tyskland, men alligevel fik de lyseblå ikke en plads i erindringskulturen, der blev fremhævet ved genforeningens 100 års jubilæum i 2020.

Bogen kan i hjemmesidens Butik.

Pris for medlemmer: 168 kr. Pris for ikke-medlemmer: 200 kr.