”Min far var meget sjældent hjemme og aldrig længe, for han for til søs”
Men sporene skræmte ikke sønnike fra Før. Han videreførte de stolte søfartstraditioner og fik en flot sømandskarriere!
Rigtige mange mænd fra øerne i Vadehavet, bl.a. Før, Rømø og Amrum, var i sejlskibenes tid i 1700-tallet og ind i 1800-tallet sømænd på de store have det meste af året fra foråret og hen på vinteren. Det var derfor kvinderne sammen med de unge piger, børnene og de tilbageværende mænd, der stod for at drive landbruget.
Jens Jacob Eschels fra Før beretter i sine erindringer:
”Min far var meget sjældent hjemme og aldrig længe, for han for til søs, og jeg er mig ikke bevidst at have kendt ham før mit tiende år.
Når han en kort stund var hjemme, mens vi børn endnu var små, så havde vi glemt, hvordan han så ud, når han næste gang kom hjem igen”.
Jens Jacob videreførte traditionerne, da han som 11 årig selv stak til søs. Det var ikke helt nem for en ung gut, der havde svært ved at falde i søvn, når de gamle, garvede søfolk hele natten sagde lyde som ”Quack”, ”quar”. Jens Jacobs genvordigheder med at sove, kan man læse mere om her.
Søfartskarrieren startede for en dreng som 11-15 årig, når han stod til søs som skibsdreng eller skibskok. Efter nogle år blev han matros og senere helbefaren matros. Hvis den unge mand havde ambitioner, måtte han lære navigation. Med en navigationsuddannelse kunne han i en forholdsvis ung alder blive styrmand og måske til sidst kaptajn.
Jens Jacob var en ung mand med ambitioner, som lærte navigation. Han blev kaptajn som 24 årig. Han sejlede både på hvalfangst og i handelsflåden, inden han gik i land og slog sig ned som handlende i Altona. I Altona havde Jens Jacob og hans kone i fællesskab opbygget en lille handelsvirksomhed, mens han endnu var aktiv til søs.
Som gammel mand nedskrev han sine erindringer, som i dag udgør en af de mest detaljerede skildringer af sømandslivet i slutningen af 1700-tallet og de første årtier i 1800-tallet. Jens Jacob Eschels levede fra 1757 til 1842.
Historien om sømanden Jens Jacob Eschels’ og andre sømands og deres koners liv er nogle af de mange spændende ting, som man kan læse om i Historisk Samfund for Sønderjyllands nye 2-bind værk Sønderjysk søfarts historie.
Fakta og pris
Sønderjysk søfarts historie udgives i samarbejde med Museum Sønderjylland og med tilskud fra BHJ-Fonden, Lauritz og Augusta Dahls Mindelegat, Michael Jebsen Fonden og P.J. Schmidt Fonden. Forfatterne er eksperter i søfartshistorie fra arkiver, museer og universiteter: Flemming Rieck (oldtiden), Bjørn Poulsen (vikingetid og middelalder), Mette Guldberg (1600-1814), Mikkel Leth Jespersen (1814-1920), Karsten Hermansen (tiden efter 1920) samt Martin Rheinheimer (indledning og afrunding).
Medlemmer af Historisk Samfund for Sønderjylland kan erhverve tobindsværket for 298 kr. For ikke-medlemmer er prisen 498 kr. Bindene sælges kun samlet. Bogværket kan købes i hjemmesidens Butik.
Foto: Jens Jacob Eschels fra Før. Kilde: Sønderjysk søfarts historie, b.1, s. 211.