Udgivet den 11. september 2020

Museum Sønderjylland åbner udstilling om H.P. Hanssen

Hvis du er interesseret i at vide mere om H.P. Hanssen før eller efter at have set udstillingen, kan du læse mere i tobindsværket om H. P. Hanssen. som er udgivet af Historisk Forening og Sprogforeningen.

 

Den 17. september 2020 åbner Museum Sønderjylland, Kulturhistorie Aabenraa, dørene for en original og tankevækkende udstilling om Genforeningens helt centrale personlighed: politikeren, redaktøren og frem for alt sønderjyden H.P. Hanssen.

I 1920 lykkedes H.P. Hanssens livsværk, da grænsen mellem Danmark og Tyskland blev afgjort ved folkeafstemning. Nu fik man en grænse trukket efter de nationale flertals ønsker og ikke efter skiftende politiske magtforhold mellem Danmark og Tyskland.

Udstillingen sætter fokus på en række af de svære valg, H.P. Hanssen og de danske sønderjyder måtte træffe på vejen til Genforeningen: Skulle man blive og kæmpe eller udvandre til Danmark? Skulle man forsøge at få Flensborg med til Danmark til trods for byens markante tyske flertal? Valgene havde en pris, og en af konsekvenserne var, at H.P. Hanssen måtte sende sin søn i krig.

Dilemmaerne anskueliggøres i et rumligt univers af projektioner, lyd, film og et bredt udvalg af genstande fra tiden. Således opstiller udstillingen en verden bestående af de associationer, som H.P. Hanssen og sønderjyderne må have haft, da de stod over for deres svære valg. Ved hvert dilemma bliver den besøgende spurgt: Hvad ville du have gjort?

Læs mere om udstillingen her.

Hvis du er interesseret i at vide mere om H.P. Hanssen, kan du læse mere i to tobindsværket om H. P. Hanssen skrevet af Hans Schulz Hansen og udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland og Sprogforeningen. Bøgerne kan købes hver for sig eller samlet til favørpris i hjemmesidens Butik.

Bind 1 og 2 samlet: De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1862-1914 og 1914-36. Pris for medlemmer: 248 kr. Pris for ikke-medlemmer: 398 kr.

Bind 1 De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1862-1914. Pris for medlemmer: 148 kr. Pris for ikke-medlemmer: 248 kr.

 

Bind 2 De danske sønderjyders førstemand: H.P. Hanssen 1914-36. Pris for medlemmer: 148 kr. Pris for ikke-medlemmer: 248 kr.