Udgivet den 03. april 2019

Myten om Danevirkes redningsmand

Alene mand forsvarede han Danevirke mod 400 bevæbnede nazister og 9.000 russiske straffefanger - med et telegram!

 

En kold dag i november 1944 ved Danevirke udspillede der sig en spøjs scene: Den danskfødte Søren Telling holdt – stående på Danmarks ældgamle grænsevold – 400 bevæbnede nazister fra partiet og 9.000 pjaltede og sultne russiske slavearbejdere bevæbnede med spader i skak.

Søren Telling forsvarede den ældgamle vold, da de nazistiske partifolk og slavearbejderne fra højeste sted havde fået ordre på at omdanne Danevirke til en pansergrav, vendt mod en forventet allieret landgang i nord. Arbejdet ville betyde, at Valdemarsmuren fra 1160'erne ville blive tilintetgjort.

Søren Telling havde mægtige forbundsfæller. Hans våben i kampen mod sin talstærke fjende var et telegram med en kontraordre fra allerhøjeste sted – fra Det tredje Riges mest frygtede mand reichsführer-SS Heinrich Himmler.

På eget initiativ havde Søren Telling indhentet den personlige ordre fra Himmler for at forhindre ødelæggelsen – og det lykkedes faktisk. Pansergraven blev ikke opført efter den oprindelige plan.

Denne historie om Danevirkes redningsmand er blevet fortalt siden 1950'erne.

Man kan læse mere, om historien er sand i artiklen Søren Telling – den danske Jarl på Danevirke i bogen Skurke og helte i Sønderjyllands historie. Man kan også læse om, hvordan Randersdrengen endte som nazist, tysk statsborger, ivrig arkæolog – en profession han gik meget op i rundt omkring i det med tiden mindre og mindre nazi-rige, nazisternes ihærdige forsøg på at bevise den germanske races overlegenhed og bosætning i store dele af Østeuropa tilbage til Arilds tid, og hvordan Søren Telling endte som den danske jarl på Danevirke.

Skurke og helte i Sønderjyllands historie, udgivet af Historisk Samfund for Sønderjylland, fortæller 20 historier om mennesker i Sønderjylland. Alle gode historier har deres skurke og helte - også den sønderjyske historie. De spænder fra middelalderen over adelige i renæssancen til personer, der spillede en rolle i de nationale kampe i 18- og 1900-tallet.

Bogen kan købes her på hjemmesiden - se mere her.