Når de indfødte også skriver ”ud af boksen”
Denne overskrift gengiver overskriften i dag den 6. januar 2018 på anmeldelsen af bogen ”Fokkegilde og Flyverskjul” i avisen Danmark med Jysk Fynske medier som udgiver. Boganmelder Arne Mariager giver ikke færre end fire stjerner til Christen Duus Andersens bog, som Historisk Samfund for Sønderjylland har udgivet.
”Det er en lille, stramt fortalt bog, der løfter sig op til at give et tidsbillede af Danmark. Bogen fortæller om livet på landet og i landområderne i Danmark i 1940’erne og 1950’erne,” noterer boganmelder Arne Mariager med en fortid som chefredaktør på bl.a. Vejle Amts Folkeblad.
Han noterer også, at bogen nok handler om Christen Duus Andersens slægt og familie og om Nordals – og at bøger der kun handler om slægt eller hjemegn ikke er til anmeldelse i medierne. Boganmelderne siger nej tak. Og vil kun skrive om bøger, der har almen interesse. Det har Christen Duus Andersens bog.
”Duus Andersens familie spiller naturligvis en stor rolle i bogen. Der er også slægtsfotos med. Men bogen indrammer et stykke danmarkshistorie, ikke set fra faghistorikerens skrivebord – men ude fra landet, set af et af de mennesker, der voksede op midt i det hele, i en turbulent tid med store omvæltninger. Altså et menneske som selv er en del af udviklingen og forandringen. Som PH skrev: Vi er selv historie”, lyder det bl.a. i anmeldelsen.
Han slutter med at beskrive, hvordan publikum strømmede til, da bogen blev præsenteret i Nordborg i efteråret 2017. Der kom så mange, at Christen Duus Andersen måtte præsentere bogen to gange samme dag.
Arne Mariager slutter:
Hvor tit oplever vi i dagens Danmark, at en bogudgivelse må deles over to arrangementer?