Ørnen måtte væk! Og det kom den
FORSIDEN - Bag disse vinduer hos Jørgen Petersen, Tråsbøl syd for Aabenraa, afsløredes omkring 1904 historien om, hvordan et soldaterminde alligevel fik lov at hænge i dagligstuen. Jørgen Petersen fik nemlig efter sin værnepligt fremstillet et silkebroderi til minde om den tid, han aftjente sin værnepligt ombord på en krydser, der skule opretholde tysk kontrol med kolonierne i Fjernøsten.
I årene 1901 til 1904 aftjente Jørgen Petersen sin værnepligt om bord på den splinternye krydser SMS Fürst Bismarck. Krydseren havde været med til at nedkæmpe bokseropstanden i Kina og skulle nu opretholde tysk kontrol med kolonierne i fjernøsten. Som et minde om sine oplevelser fik Jørgen Petersen i december 1903 fremstillet dette silkebroderi i Nagasaki. Krydseren er smukt broderet i midten, omgivet af flag fra de nationer, der havde deltaget i nedkæmpelsen af bokseropstanden. Broderiet hængte han op, da han kom hjem. Det har tilsyneladende hængt i sollys, for den blå farve er stærkt falmet.
Man skal lægge mærke, at der tilsyneladende er fjernet en ørn, hvis omrids ses over skibet (ørnens kløer ses endnu fatte om bladranken). For da Jørgen Petersen giftede sig og købte gård ved Tråsbøl syd for Aabenraa, så ville han hænge sit soldaterminde op i dagligstuen i sit nye hjem. Men da protesterede hans kone, Elisabeth! Hun ville under ingen omstændigheder have den tyske ørn hængende i sin stue! Hvis broderiet skulle op at hænge, så måtte ørnen væk! Og det kom den!
Jørgen Petersen gik muligvis sejrrigt ud af krigen med kineserne. Men slaget om dagligstuen, det tabte han!