Reformationen i Sønderjylland og i Danmark
Rigsarkivet i Aabenraa og Historisk Samfund for Sønderjylland, Aabenraa kreds inviterer til foredrag, hvor Lars N. Henningsen, fhv. arkiv- og forskningsleder, dr. phil., vil fortælle om reformationen i Sønderjylland og i Danmark.
Reformationen er et vigtigt indsnit i Europas og Danmarks historie. Forud gik nye strømninger nedefra gennem flere årtier. I Sønderjylland indledte Haderslevs hertug Christian en reformation ovenfra, da han allerede i 1525 - i år for 500 år siden - egenmægtigt udnævnte en ny sognepræst i Vonsbæk. Hertugen tiltog sig dermed den gamle kirkes bispe- og pavemagt og lagde grunden til en fyrstekirke. Der blev skaffet lutherske eksperter sydfra, og de lokale præster blev indkaldt til omskoling. Fra 1528 gjaldt den lutherske lære i Haderslev-området. I 1537 også i Danmark.
Omvæltningen ændrede tros- og kirkelivet. I Sønderjylland trak den en kulturgrænse midt gennem landsdelen. I 1920 blev den til landegrænse. Der opstod forskelle mellem kirken syd og nord for Kongeåen. De varede indtil 1920.
Foredraget fortæller om reformationens forløb og ser på dens overraskende følger.
Deltagelse er gratis for medlemmer, men koster 50 kr. for ikke- medlemmer.
Tilmelding og evt. betaling kan ske fra 1. juni til 22. okt. via dette link: Tilmelding