Udgivet den 25. september 2020

Reklame for afstemningsresultatet om Genforeningen i 1920

På genforeningsstenen i Lavensby på Als er der klar tale om afstemningsresultatet om Genforeningen i 1920: ”10/2 1920 stemte vi os hjem til Danmark med 150 danske stemmer mod 1 tysk”.

 

Glæden i Sønderjylland og i hele Danmark over Genforeningen kom til udtryk i de knap 600 genforeningssten, der i perioden fra 1919 til 1950 blev rejst til minde om begivenheden. En femtedel af dem står i Sønderjylland. Genforeningen er den historiske begivenhed i Danmark, som der er rejst flest mindesten over.

Nogle monumenter er blevet rejst på privat initiativ, andre stod en kreds af borgere bag, og nogle gange var hele sognet med.

I Lysabild f.eks. slæbte således over 200 mennesker den 10 tons tunge sten 700 meter langs stranden hen til en blokvogn. Herfra trak de selv stenen på vognen hen til kirkepladsen, hvor den stadig står.

I anledning af 100 året for Genforeningen har Grænseforeningen samlet alle genforeningssten på en hjemmeside, hvor man kan læse om historien bag hver enkelt af genforeningsstenene i hele Danmark. Se mere her.

Læs mere om den spændende historie om genforeningsstenene i museumsinspektør Tenna Rejnholt Kristensens artikel Genforeningssten - de talende sten i Sønderjysk Månedsskrift nr. 6 i 2020.

 

Foto: Museum Sønderjylland