Udgivet den 09. april 2018

Temanummer om historiske veje i Sønderjylland

April-nummeret af Sønderjysk Månedsskrift fra Historisk Samfund for Sønderjylland, Museum Sønderjylland og Kulturfokus handler om veje og er et temanummer om historiske veje i Sønderjylland, fra de oprindelige forbindelsesveje gennem det sønderjyske landskab til veje beregnet til moderne mennesker, der gerne vil tæt på naturen og samtidig opleve kulturhistorien i landskabet.

 

Lennart S. Madsen fører læserne ind i Hærvejens historie fra yngre stenalder til i dag, hvor den mest betyder noget som turist- og rekreationsrute. Hærvejen var ikke var én vej men snarere et hærværksstrøg med en række spor, der gør det meget vanskeligt i dag at fastlægge Hærvejens forløb fra Kongeåen og ned til Immervad Bro syd for Vojens.

Elsemarie Dam-Jensen skriver om markvejens kulturhistorie i Sønderjylland og fortæller om markvejene fra 1760’erne og frem til i dag, om de naturoplevelser, der knytter sig til markveje og om, hvordan det er gået hårdt ud over markvejene i de sidste 50-70 år, så det er ved at være sidste udkald for at redde dem, der er tilbage. Læs mere om de sønderjyske markvejes historie ved at klikke her.

Kongevejen fra Haderslev til Jelling bliver omtalt af Per Ole Schovsbo. Vejen blev anlagt af kongen i 1585-1587, fordi han ikke var tilfreds med at komme frem i skridtgang (5-7 km/t), når han kunne jo se sin familie i de europæiske fyrstedømmer bevæge sig til hest og til vogns i trav (12-16 km/t).

 

Jens Kristian Krarup fører læserne ind på Klosterruten i Sønderjylland og de oplevelser, en vandretur fra Fynshav til Ribe byder på. Klosterruten er en turist- og pilgrimsvandrerute med temaerne kirke, kunst, historie og natur, et alment dannelsesprojekt. Der er indhold nok i ruten til, at man kan udvælge det, der særligt passer én. Ruten er ikke selvstændigt afmærket men følger ofte andre afmærkede ruter.

 

Drivvejen, den vestlige drivvej gennem Sønderjylland, bliver beskrevet af Henrik Møller. Drivvejen blev i 2003-2006 genoprettet som en historisk turistrute via det EU-støttede North Sea Trail-projekt, der gik ud på at oprette vandre- og cykelruter rundt om hele Nordsøen. Den sønderjyske del forløber hovedsageligt mellem Ribe, Løgumkloster og Tønder, og forfatteren beskriver de mangeartede oplevelser, som strækningen byder på, om man er til fods, på cykel eller i bil.

 

Gendarmstien – grænsestien på mere end 80 km fra Padborg til Skovby på Sydals, har en helt speciel historie, som Hanne Næsborg-Andersen opdeler i tre tidsperioder. Fodpatruljerne ophørte deres virke, da personalet den 1. april 1969 blev overført til politi og toldvæsen og de kørende patruljer tog over, indtil den egentlige grænsebevogtning ophørte i i 2001 og blev genindført i 2016 med den midlertidige kontrol grænsekontrol. Gendarmstien er Danmarks første EU-certificerede kvalitetsvandrerute.

Endelig byder Månedsskriftet på en omtale af én af de nyeste vandrerruter i landsdelen, Camino Haderslev Næs, 106 km opdelt i ni etaper gennem mark og skov, ad grusstier, markveje, landeveje og cykelstier og med kig til bakker og vand. Kirkerne er fikspunkter på ruten, og med inspiration fra Spanien er det lykkedes at skabe mere og andet end en vandrerute. Stien præsenteres af Anne Hartvig, Peder Kristiansen og Jonas S. Thygesen.

Redaktionen håber, at artiklerne i temanummeret kan give lyst til at begive sig ud i det sønderjyske landskab og se nærmere på alle de smukke og interessante steder.