Udflugt til Braunschweig og Wolfenbüttel
På fleredagesturen i 2017 vender vi tilbage til temaet om danske dronningers hjemlande. Målet er det tidligere hertugdømme Braunschweig-Wolfenbüttel, som har leveret to danske dronninger: Knud den 6.s Gertrud og Frederik 5.s anden dronning: Juliane Marie.
Gertrud var datter af én af de mægtigste mænd i 1100-tallets Nordeuropa, sachserhertugen Henrik Løve, som bl.a. har grundlagt Lübeck. Ham og hans tid møder vi i Braunschweig. Henrik Løve grundlagde byens markante domkirke i romansk stil, som stadig står, og som rummer hans og hans kones gravmæle. Rundt om i byen er klynger af gamle bygninger bevaret eller genskabt. Vi ser en del af de vigtigste om fredagen.
Med Juliane Marie er vi oppe i 1700-tallet. Hun var født i Wolfenbüttel, som da i århundreder havde været hertugernes residensby. Wolfenbüttel er en hyggelig by, præget af bindingsværkshuse fra 1600- og 1700-tallet, et stort slot med mange minder om den familiekreds, Juliane Marie tilhørte, og to fine bykirker. Modsat Braunschweig gik byen stort set fri af krigsødelæggelser. Vi bor i Wolfenbüttel og ser nærmere på byen om lørdagen.
Om søndagen ser vi det fine lille Schloss Richmond i engelsk stil, bygget af en søster til Caroline Mathilde, Christian 7.s ulykkelige dronning. Slottet fortæller om en pikant fyrstelig forbindelse til Danmark på Struenseetiden.
Ud over disse kongelige relationer giver turen vigtige indtryk af Tysklands nyere historie med alle dens problemer. Braunschweig var en nazistisk højborg i 1930’erne. Her byggede nazisterne en skole, hvor Hitlerjugends ledere skulle uddannes. Skolen kom knap i gang, før krigen brød ud, men bygningerne ligger der stadig som et markant eksempel på nazistisk arkitektur. Og i DDR-tiden var Helmstedt-Marienborn øst for Braunschweig den vigtigste grænseovergang mellem Øst- og Vesttyskland – og den vigtigste forbindelse over land til Vestberlin. Anlægget er bevaret, og det skal vi også se.
Lars N. Henningsen og Carsten Porskrog Rasmussen er også i år med som de fagligt kyndige og underholdende fortællere.
Praktisk information: De præcise tider og et udførligt program kommer senere. Der er plads til ca. 40 deltagere. Prisen for turen er 2.350 kr. ved indkvartering i dobbeltværelse og 2.700 kr. i enkeltværelse. Prisen dækker transport i bekvem langtursbus, indkvartering i værelser med bad og toilet, 2 x morgen- og aftensmad, eftermiddagskaffe lørdag, middag søndag samt entreer, guidning og foredrag. Turen som helhed er ikke voldsomt fysisk krævende, men man skal påregne at kunne deltage i f.eks. byvandringer af op til en times varighed i roligt tempo.
Bemærk at udflugten er en revideret gentagelse af vores tur til de samme egne i 2010.
Tilmelding senest den 18. april pr. mail mærket ”Braunschweig 2017” på udflugt.hssdj@gmail.com
Oplys ønsket antal deltagere, navn(e), adresse(r) og telefonnr. Er der spørgsmål af praktisk art, kan turenes ”administrator”, Mogens Asmund, også træffes på telefon 40 36 09 38.