Tidspunkt:
15-09-2017 kl. 07:30 - 17-09-2017 kl. 18:00
Sted:
Der er fortsat tilmeldingsmulighed
Arrangør:
Historisk Samfund

Udflugt til Braunschweig og Wolfenbüttel

På fleredagesturen i 2017 vender vi tilbage til temaet om danske dronningers hjem­lande. Målet er det tidligere hertugdømme Braunschweig-Wolfenbüttel, som har leveret to danske dronninger: Knud den 6.s Gertrud og Frederik 5.s anden dronning: Juliane Marie.

Gertrud var datter af én af de mægtigste mænd i 1100-tallets Nordeuropa, sachserhertugen Henrik Løve, som bl.a. har grundlagt Lübeck. Ham og hans tid møder vi i Braunschweig. Henrik Løve grundlagde byens markante domkirke i romansk stil, som stadig står, og som rummer hans og hans kones gravmæle. Rundt om i byen er klynger af gamle bygninger bevaret eller genskabt. Vi ser en del af de vigtigste om fredagen.

Med Juliane Marie er vi oppe i 1700-tallet. Hun var født i Wolfenbüttel, som da i århundreder hav­de været hertugernes residensby. Wolfenbüttel er en hyggelig by, præget af bindingsværkshuse fra 1600- og 1700-tallet, et stort slot med mange min­der om den familiekreds, Juliane Marie tilhørte, og to fine bykirker. Modsat Braunschweig gik byen stort set fri af krigsødelæggelser. Vi bor i Wolfen­büttel og ser nærmere på byen om lørdagen.

Om søndagen ser vi det fine lille Schloss Rich­mond i engelsk stil, bygget af en søster til Caro­line Mathilde, Christian 7.s ulykkelige dronning. Slottet fortæller om en pikant fyrstelig forbindelse til Danmark på Struenseetiden.

Ud over disse kongelige relationer giver turen vig­tige indtryk af Tysklands nyere historie med alle dens problemer. Braunschweig var en nazistisk højborg i 1930’erne. Her byggede nazisterne en skole, hvor Hitlerjugends ledere skulle uddannes. Skolen kom knap i gang, før krigen brød ud, men bygningerne ligger der stadig som et markant ek­sempel på nazistisk arkitektur. Og i DDR-tiden var Helmstedt-Marienborn øst for Braunschweig den vigtigste grænseovergang mellem Øst- og Vest­tyskland – og den vigtigste forbindelse over land til Vestberlin. Anlægget er bevaret, og det skal vi også se.

Lars N. Henningsen og Carsten Porskrog Rasmussen er også i år med som de fagligt kyndige og underholdende fortællere.

Praktisk information: De præcise tider og et udførligt program kommer senere. Der er plads til ca. 40 deltagere. Prisen for turen er 2.350 kr. ved indkvartering i dobbelt­værelse og 2.700 kr. i enkeltværelse. Prisen dækker transport i bekvem langtursbus, indkvartering i værelser med bad og toilet, 2 x morgen- og aftensmad, eftermid­dagskaffe lørdag, middag søndag samt entreer, guidning og foredrag. Turen som helhed er ikke voldsomt fysisk krævende, men man skal påregne at kunne deltage i f.eks. byvandringer af op til en times varighed i roligt tempo.

Bemærk at udflugten er en revideret gentagelse af vores tur til de samme egne i 2010.

Tilmelding senest den 18. april pr. mail mærket ”Braunschweig 2017” på udflugt.hssdj@gmail.com
Oplys ønsket antal deltagere, navn(e), adresse(r) og telefonnr. Er der spørgsmål af praktisk art, kan turenes ”administrator”, Mogens Asmund, også træffes på telefon 40 36 09 38.