Tidspunkt:
02-05-2024 kl. 07:00 - 05-05-2024 kl. 19:00
Sted:
Lippe, Tyskland
Arrangør:
Historisk Samfund for Sønderjylland

Firedages udflugt til fyrstedømmet Lippe

Årets medlemsudflugt går igen i år til det gamle tyske fyrstedømme Lippe i dagene 

torsdag den 2. til søndag den 5. maj 2024. 

Målet for rejsen er beliggende ca. 100 km sydvest for Hannover.

Enhedsleder Carsten Porskrog Rasmussen og museumsinspektør Mads Mikkel Tørsleff er de faglige guider på turen. Der er 42 pladser på turen. Deltagelse koster pr. person 3.900 kr. i dobbeltværelse og 4.600 kr. i enkeltværelse. Prisen dækker bus, hotel, entréer, morgenmad, aftensmad i tre dage og to gange frokost. 

Vi bor i den hyggelige gamle by Bad Salzuflen.

Tilmelding senest fredag d. 15. marts til hssdj@hssdj.dk mærket ”Lippe 2024”.

Oplys antal deltagere og navne, adresse, mobilnummer og mailadresse. I tilfælde af overtegning foretages udvælgelse af deltagere som vanligt ved lodtrækning. Vi forventer at kunne give tilbagemelding om deltagelse (eller ej) senest fredag d. 22. marts.

Bemærk, at turen indeholder både byvandringer og omvisninger – med gåture op til ca. 2 timers varighed.

Turens indhold:

Historisk Samfund for Sønderjyllands store tur er en gentagelse af sidste års rejse. Turen går til det gamle tyske fyrstedømme Lippe. Lippe overlevede som fyrstedømme inden for kejserriget og blev med tiden selve symbolet på en lilleputstat, skønt det faktisk var det største af syv fyrstedømmer med en befolkning som Sønderjyllands. Og Lippe har lidt af det hele. 

Vi skal besøge fyrstefamiliens pragtfulde renæssanceslot i Detmold, møde det solide borgerskab i den gamle hansestad Lemgo med en perlerække af bindingsværkshuse, og vi oplever, hvordan landbefolkningen levede, når vi besøger Freilichtmuseum Detmold, som er et af Tysklands fineste.

Fra en senere tid ser vi teglværksmuseet i Lage, der også repræsenterer den vigtigste forbindelse hjem til Sønderjylland. Vi plejer at finde denne forbindelse i samfundets top, men her har vi den i bunden. I mange år drog skarer af teglværksarbejdere hvert forår ud fra Lippe - bl.a. til Egernsund og Broagerland.

Lidt uden for tema skal vi til bjergene Teutoburger Wald, der både byder på smukke klipper og et svulstigt monument fra kejsertiden over germanernes sejr over romerne. Vi slutter i det alvorlige hjørne med Porta Westfalica, hvor der lå en underafdeling af koncentrationslejren Neuengamme. Her havnede ca. 200 danskere, bl.a. den kendte modstandsmand Jørgen Kieler, der blev taget efter en mislykket aktion i Aabenraa.

Turen varer fire dage. Vi bor i den gamle by Bad Salzuflen. Turen er ikke anstrængende, men har et velpakket program. Der vil indgå flere byvandringer på op til et par timers varighed samt omvisninger.

Forbehold for ændringer og rokeringer i turens indhold forbeholdes.

Se rejseberetning fra turen til LIppe i 2023 her.