Sønderjysk månedsskrift 2021

Nr. 4. 2021

Årets fjerde nummer af Sønderjysk Månedsskrift – et lille velillustreret magasin og Sønderjyllands kultur, historie og nutid – byder på sine 40 sider på fire artikler med historiske emner, den aktuelle "Grænselandskronik" af Poul Erik Thomsen med det forgangne kvartals store og små begivenheder i grænselandet - og så er der syv anmeldelser af nye bøger og musik fra eller om Sønderjylland.

I 1921 gennemførte Studentersangerne en række koncerter i det genforenede Sønderjylland. Koret besøgte Sønderborg, Kollund, Tønder, Haderslev og Aabenraa. Turnéen blev en vældig succes og skulle have været gentaget i år – men det satte coronaen en stopper for. Elsemarie Dam-Jensen fortæller på grundlag af korets egne muntre beretninger og skægge fotografier historien om Sønderjyllandsturnéen og kan bl.a. afsløre, om cognac modvirker søsyge.

Peter Sørensen Schildt fra Agerskov oplevede i sit liv mere end de fleste. Han var på valsen som murer hele vejen gennem Norge, Sverige, Finland, Rusland og Polen, før han foreløbig slog sig ned i Preussen. Men her blev han indrulleret i hæren og måtte hele tre gange drage i krig, første gang mod Danmark i 1864, anden gang mod Østrig i 1866 og tredje gang mod Frankrig i 1870-71. Historien genfortælles af hans nu afdøde barnebarn, og manuskriptet er venligst stillet til rådighed af Tove Balmer Hansen.

En tidlig morgen i 1911 blev indbyggerne i Sønderborg vækket af et infernalsk spektakel, der ifølge øjenvidner lød ”højere end nogen tærskemaskine” – og det siger ikke så lidt! Det var en flyvemaskine, der fløj over byen for første gang! René Rasmussen fortæller historien om den fantastiske flyvende maskine, dens mange konstruktører og dens dristige pilot.

I Grænselandskronikken kommenterer Poul-Erik Thomsen det forgangne kvartals store og små begivenheder: Blandt andet er der i det danske mindretal endnu en gang udbrudt en identitetsdebat – og hvad skal der ske med feriebørnene, når nu rejserne til familier i Danmark indstilles efter mere end 100 år? I Kruså er bevaringsværdige bygninger i fare, og i Flensborg flytter byens øl ud! Det tyske mindretals avis Nordschleswiger er ophørt som fysisk dagblad og udkommer nu kun digitalt, bortset fra en trykt avis hver 14 dag. Den gamle redaktør kaster et blik på det sønderjyske presselandskab anno 2021.

Mariann Kristensen fortæller på bagsiden om forsiden om grev O.D. Schacks gravhund ”Lillebror”, der bl.a. holdt ham med selskab under et langvarigt fængselsophold.

Ved siden af artiklerne bringes der i dette nummer hele syv anmeldelser af bøger og musik fra og om Sønderjylland – og så er der naturligvis nyt fra Museum Sønderjylland.

--------

Billede: Hunden Lillebror fra Schackenborg i selskab med en unavngiven kat.
Foto: Museum Sønderjylland.