Sønderjysk månedsskrift 2021
Nr. 8. 2021
Årets ottende og sidste Sønderjysk Månedsskrift er udkommet. På sine 48 sider indeholder det artikler om nyt og gammelt fra Sønderjyllands historie, kultur og politik.
Arne May fortæller den næsten helt ukendte historie om sønderjyder i japansk krigsfangenskab 1914-1919. De fleste blev taget til fange tidligt i krigen, da den tyske flådebase og koloni i Tsingtau (Quindao) i Kina blev erobret af japanerne i november 1914. De fleste var tysksindede. Fem lange år sad de i krigsfangenskab i Japan, og kun få efterretninger slap ud. Fangerne sejlede hjem sammen med sønderjyske krigsfanger fra Sibirien om bord på ØK-skibet S/S Mitau (tidligere S/S Birma), men der var nationale spændinger mellem de dansksindede fra Sibirien og de tysksindede fra Japan.
I 1810 giftede Nos Outzen i Døstrup med Barbara Christensdatter. I bryllupsgave fik parret af præsteparret i Døstrup en smuk sukkertang i sølv. Henning Nicolaisen fortæller historien om giveren, modtageren og sølvsmeden.
Under Første Verdenskrig var millioner af mænd under våben, og alle krigsførende parter måtte konstatere, at en del soldater fik problemer med hjertet. Militærlægerne kaldte fænomenet ”Kriegsherz” eller ”Soldier’s Heart.” Anders Hell Hansen har underkastet fænomenet en undersøgelse med udgangspunkt i Niels Hells sygdomshistorie – lillebror til forfatterens oldefar. Niels Hell døde af sin lidelse allerede i 1923, kun 35 år gammel.
Den danske guldalderdigter Adam Oehlenschläger besøgte i 1835 Als og producerede under sit ophold ikke færre end to digte om dagen – heraf flere på over 30 vers! H.E. Sørensen fortæller om digterens ophold i Augustenborg, der både bød på selskabelighed ved hoffet og flere udflugter på Als og Sundeved.
Grænselandskronikken bestyres som altid af Poul Erik Thomsen. Denne gang handler det bl.a. om endnu en ophedet debat i Sydslesvig om en bindestreg, om et Sønderjylland, der (måske) er i færd med at smuldre fra kanterne af – og naturligvis om SSW’s Stefan Seidlers indtog i den tyske forbundsdag i Berlin.
Bagsiden om forsiden handler om emnet for ét af Oehlenschlägers digte, nemlig en mandshøj træfigur af Jeanne d’Arc, som digteren beså i Nordborg. Han var ikke imponeret over den kunstneriske udførelse – og det kommer klart til udtryk i det ironiske digt!
Der er desuden nyt fra Museum Sønderjyllands udstillinger og arrangementer.