Sønderjysk månedsskrift 2023

Nr. 3. 2023

Historisk Samfund markerer Løgumklosters 850-års jubilæum med et temanummer om byen, dens institutioner og dens liv

Festlighederne og arrangementerne i anledning af Løgumklosters 850-års jubilæum er mange og alsidige, og lige nu – fra påskeugen 2023 – kan borgerne sikre sig et eksemplar af Sønderjysk Månedsskrift, som er et temanummer om Løgumkloster.

Temanummeret om Løgumkloster er til at få fat i på bl.a. museet, i kirken, boghandlen, refugiet og højskolen. Bag udgivelsen af månedsskriftet står Historisk Samfund for Sønderjylland i samarbejde med Museum Sønderjylland og Sønderjysk Kulturfællesskab.

Der er syv artikler, som giver et alsidigt billede af Løgumkloster.

Frede Gotthardsen skriver om oldtiden omkring Løgumkloster.

Tenna R. Kristensen fortæller om Klosteret i Løgum – institutionen bag jubilæet.

Niels T. Sterum sætter fokus på Løgumkloster Kirkes nabo – slottet og dets datering.

Carsten Porskrog Rasmussen dykker ned i mellemtingen mellem en landsby og en købstad, nemlig Løgumkloster flække.

Elsemarie Dam-Jensen beskriver Løgumklosters nyere institutioner.

Ellen Blume og Matthias Alpen belyser det tyske mindretal i Løgumkloster, og Kirsten Moesgaard skriver om Museet Holmen.

På bagsiden fortæller Elsemarie Dam-Jensen, hvorfor hun har foreslået og har fået redaktionens opbakning til, at Månedsskriftets forside selvfølgelig måtte prydes med et billede af en pude med et korsstingsbroderi af Løgumkloster Kirke!

Forsidebilledet er et eksempel på, hvordan man i vores tid bruger de gamle broderier i nye sammenhænge. Nogle applikerer broderierne på beklædningsgenstande og tasker. I dette tilfælde er der nok tale om et broderi, som oprindelig har hængt i ramme på en væg. Det er købt i en lokal genbrugsbutik i Løgumkloster og senere indsat i en moderne stor sofapude med ensfarvede felter af kraftigt stof. Kitsch? - Måske … - eller kulturarv til praktisk brug med et glimt i øjet!

--

Foto:

Et billede af forsidemotivet: Pude med broderet motiv af Løgumkloster Kirke.