Sønderjysk månedsskrift 2024
Nr. 4. 2024
I anledning af 100-året for indvielsen skriver tidligere seminarielektor Jørn Buch om den sønderjyske kirkegård i Braine i Nordfrankrig.
Den 15. juni 1924 blev kirkegården indviet, og det var tanken bag den, at faldne dansksindede soldater, der lå på tyske soldaterkirkegårde ved Vestfronten, kunne flyttes og hvile sammen her. Det var nu kun forholdsvis få, der benyttede sig at muligheden, temmelig sikkert, fordi de pårørende selv skulle betale for flytningen. Siden 1924 er kirkegården renoveret flere gange, og i jubilæumsåret vil en falden sønderjyde, der først for nylig blev fundet ved gravearbejder ved Verdun, blive gravlagt i Braine.
Tidligere redaktør Poul-Erik Thomsen samler og kommenterer på det forgangne kvartals aktuelle begivenheder i Sønderjylland, i dette nummer med særlig vægt på kulturelle begivenheder fra Sønderjyllands Symfoniorkester til Rikke Thomsen og fra tosprogede byskilte til den første sønderjyske ”snublesten”, der blev nedsat i Højer som minde over en grænsegendarm, der døde i tysk kz-lejr i 1945.
Tidligere overlæge Andreas Johannsens artikelserie om Sønderborgs sygehuse handler i dette nummer om 1930’erne og besættelsestiden 1940-1945.
Byens to sygehuse blev slået sammen i 1934, og det gamle amtshospital (Kongevejshospitalet) blev specialsygehus for obstetrik og gynækologi (kvindesygdomme og barselsafdeling) – det eneste i Danmark uden for de store byer Aarhus og København. Der herskede allerede i 1930’erne et dårligt forhold mellem de rigsdanske læger og det tyske mindretal, og det blev kun forværret af besættelsen.
Sønderjysk Månedsskrift bliver 100 år, og det markeres med at bringe en artikel fra hvert af tidsskriftets tiår. Denne gang er det godsinspektør på Schackenborg, H.C. Davidsens, artikel om østersfangst i Vadehavet fra 1600-tallet til 1930’erne.
Også ”bagsiden om forsiden" handler om østersfangst. Det er Jens L. Hansen fra Nationalpark Vadehavet, der fortæller om moderne østersfangst, der er blevet en stor turistattraktion og foregår nænsomt ved håndplukning.
Der er desuden nyt fra Museum Sønderjylland og bognyt, denne gang med omtaler af tre nye bøger.