Sønderjysk månedsskrift 2024
Nr. 5. 2024
Et nostalgisk tilbageblik i nyt nummer af Sønderjysk Månedsskrift
Dette nummer indholder som sædvanligt spændende artikler om nyt og gammelt plus en helt særlig påmindelse om sønderjysks mad og drikkevaner - som kaffepuns og blommelikør, farisæere og rødvinspunch, frikadeller med hvidkål, suram suppe, snysk og saftbudding.
Sønderjylland har særlige kost- og drikkevaner, og navnlig ikonet i sønderjysk historieformidling, Inge Adriansen, Sønderborg, brugte en del af sit forskerliv på at kortlægge dem.
I dette nummer af Sønderjysk Månedsskrift bringes Inge Adriansen og Jørgen Slettebos artikel om ”Mad og drikke i Sønderjylland” fra 1972. Det sker i anledning af, at Sønderjysk Månedsskrift bliver 100 år i år, og det markeres med at bringe en artikel fra hvert af tidsskriftets tiår.
Af andre temaer omtales, hvordan de henved 7.000 sønderjyske krigsfanger, der var taget til fange under 1. verdenskrig, skulle transporteres hjem igen. C.H. Jørgensen kom til at stå i spidsen for den store opgave. Hans barnebarn, Ditte Kolbæk, fortæller på baggrund af morfarens private papirer og arkivalier fra Krigsfangekontoret i Rigsarkivet om opgaven. Et omfattende kartotek med mystiske blå og røde krydser spillede en vigtig rolle for at få fragtet sønderjyder hjem fra fangelejre over hele verden.
Niels T. Sterum har fundet en hidtil ukendt præst fra Løgum Kirke, nemlig Nils Perssen. Han var forgænger til Lave Truelsen, som man hidtil har anset for at være den første kendte præst i sognet.
Månedsskriftet bringer den tredje og sidste artikel i Andreas Johannsens serie om ”Sønderborgs sygehuse”. Den dækker tidsrummet fra slutningen af 1940’erne og indtil i dag.
Bagsiden om forsiden handler denne gang om Slagtermesterforeningen for Haderslev og Omegn. Det er Lennart Madsen, der fortæller om de slagtertraditionerne fra de gamle lav over næringsfriheden under tysk styre og tiden efter Genforeningen.
Der er desuden tre omtaler af nye bøger i ”Bognyt” samt til slut ”Det sker i Museum Sønderjylland.”