Sønderjysk månedsskrift 2024
Nr. 7. 2024
Indholdet i dette nr.:
Læs bl.a. om, hvordan kongen forsøgte at forbyde det såkaldte ”nattefrieri”, der bedst kan beskrives som 1700-tallets svar på dating-appen Tinder. Det foregik på den måde, at giftelystne mænd ved nattetide indfandt sig ved vinduet til et pigeværelse, opgav navn og bopæl og i en lokalbestemt formular bad om lov til at komme ind. Pigen kunne så ved at fremsige en formular swipe den håbefulde frier til højre eller venstre ... Det er Peter Kr. Iversen, der redegør for det natlige frieri, der navnlig foregik på vadehavsøen Før.
Anne Marie Ludvigsen og Elsemarie Dam-Jensen fortæller om ”Bondens skønne ting” – husflid og håndarbejde i landbosamfundet med eksempler fra det vestlige Sønderjylland. Det var bl.a. fint udsmykkede brugsgenstande, der kunne gives som gaver mellem kærestefolk. Mange års slid har givet de fine, håndlavede genstande en smuk patina.
Den sønderjyske modstandsmand Henry Viggo Christensen fra Hjordkær blev dræbt ved en vådeskudsulykke på Roskildevej på Frederiksberg. Lars Schreiber Petersen fortæller en triste historie om en sabotør, der efter at have overlevet GESTAPO og ophold i tyske kz-lejre blev indhentet af døden på befrielsesdagen den 5. maj 1945.
Pastor Nicolaus Oest i Neukirchen havde en poetisk åre. I artiklen ”En præst i bondeklæder” fortæller Lars N. Henningsen og Peter Oest om den begavede præst, der interesserede sig for mange ting og bl.a. engagerede sig i landboreformerne i slutningen af 1700-tallet.
Danfoss var i 1972 ramme om en strejke for ligeløn mellem mænd og kvinder. 1.200 kvindelige arbejdere strejkede for at få samme løn som deres mandlige kolleger. Det er Peter Sunddal Bugge, der redegør for sagen.
Her i efteråret 2024 er det 80 år siden, grænsegendarmerne blev taget. Den 5. oktober 1944 blev 141 grænsegendarmer ført i kreaturvogne fra Frøslevlejren til Neuengamme. 38 overlevede ikke opholdet. Det er Poul Erik Thomsen, der fortæller om de lyseblå gendarmers skæbne.