Sønderjysk månedsskrift 2025

Nr. 2. 2025

En perlerække af spændende artikler om Sønderjyllands historie og kultur:

Mette Eriksen Havsteen-Mikkelsen skriver om de sønderjyske højskoler og deres meget turbulente første hundrede år fra 1844 og frem til midten af det 20. århundrede. Rødding måtte rykke til Askov efter 1864, og en hel række andre højskoler syd for Kongeåen blev lukket efter preussisk tryk. Men efter Genforeningen i 1920 genopstod Rødding og en hel stribe nye højskoler i landsdelen: Danebod, Hoptrup, Rønshoved og Abild.

To dansk-amerikanere fra Syd- og Sønderjylland satte på hver sin vis deres præg på det moderne USA: Fotografen Jacob A. Riis fra Ribe og landskabsarkitekten Jens Jensen fra Dybbøl. Hans-Tyge Haarløv fortæller om deres liv, gerning – og de spor, de har sat sig.

2025 er 70-året for København-Bonn Erklæringerne. Men det er også 60-året for de to mindretals kontaktudvalg i hhv. København og Bonn. De blev oprettet i 1965 – og blev straks genstand for en tegning i satirebladet Æ Rummelpot’. Poul-Erik Thomsen fortæller historien.

I 2024 udgravede arkæologer ved Vollerup øst for Sønderborg det hidtil ældste bronzealderhus, der er fundet på Als. Christina Berg fortæller om udgravningen og dens foreløbige resultater.

Det vel nok mest kendte bronzealderfund fra Sønderjylland, nemlig Skrydstrupkvinden, er emnet for Gunvor Christiansens artikel. Hun blev fundet i 1935 og er ét af de bedst bevarede gravfund i Danmark.

Den kunstige stork, der ved havelågen bekendtgør, at et barn er født, kaldes en ”barselsstork”. Doddy Møller skriver om, hvordan den første stork blev ”opfundet” og opstillet – i 1987 i Røllum vest for Aabenraa. Men det var først ved prins Nicolais fødsel i 1999, at storken opnåede den store popularitet, som vi kender i dag.

I ”Grænselandskronikken” kaster Poul-Erik Thomsen et blik på de seneste måneders begivenheder i sønderjysk kultur og politik. Grænseforeningens Ungdom har nedlagt sig selv, SSW har fået et godt valg til Forbundsdagen – og så har der været stillet forslag om at genopstille statuen af Kejser Wilhelm den 1. på torvet i Haderslev.

Hæftet afsluttes som sædvanligt med omtale af nye bøger og nyt fra Museum Sønderjylland.